Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Samoplačniški svet

21.10.2010

Ko sem na tviterju nazadnje omenila menstruacijo (v bistvu sem napisala nekaj takega kot je to, da se hočejo moji notranji organi nasilno izseliti iz mojega telesa), sem nazaj dobila en na pol prizadet odgovor, češ zakaj s spletom ne delim še kaj bolj intimnega. In nič se mi ne zdi bolj debilno kot je to, da lahko na spletu delim vsak odtenek svoje volje, ne smem pa omeniti groznega in strašnega dejstva, da ženske menstruiramo. Vedno smo in vedno bomo. Verjetno. Že tisočletja. In nikoli modre barve, kot v reklamah za precenjene vložke. Zato prosim lepo – punce, nehajte šepetati in fantje, ni vam treba biti nerodno. Če lahko v javnosti poslušam o žuljih, lahko tudi o menstruaciji. Meni osebno so žulji veliko bolj nezaželena tematika, ampak okej.

In v bistvu sploh nisem hotela pisati o tem (oh, kako moram iti nekaterim na živce, ker vedno padem v nek rant, kadarkoli kdo omeni menstruacijo ali vložke), hotela sem se pravzaprav pritoževati nad zdravniki. In zdravnicami. Jaz imam oba spola lepo popredalčkana – imam osebnega zdravnika, zobozdravnico, ortodontinjo, ginekologinjo. V vlogi medicinskih tehnikov raje vidim moške (pa ne samo zato, da jim lahko rečem sestreki, res ne), za ginekologinjo pa imam pač raje žensko. Ni racionalne razlage razen tega, da je izkušnja za odtenek manj mučna kot bi bila, če bi po meni šaril zdravnik, ne zdravnica. Tudi če je ta zdravnica stara tečna babura brez občutka za ljudi.

Zaradi krajših čakalnih dob in bolj prijaznega odnosa si praktično že vse zdravstvene storitve, razen splošnega zdravnika in ginekologinje, plačujem sama. Največ denarja gre kajpak za zobozdravnika. Ker vsi vemo, da me bo tako kot večino pokončal rak (enkrat sem že pisala o tem, da je asortiman rakov v naši družini res impresiven), bi se brez obotavljanja skeširala tudi za kakšen full body check, ki ga sedaj lahko dobim samo tako, da se prav počasi naročam pri različnih specialistih, za kar mi energije zmanjka še prej kot omejenih finančnih sredstev. Moja energija namreč izpari takoj, ko na telefon dobim kakšno tečno sestro, kar je v bistvu preprosto takoj. Resno moram natrenirati glupost pred zmedenostjo in se pač obnašati neumno, namesto da pustim, da me medicinsko osebje vedno takoj zmede in potem zabije gol (beri: se me znebi). Neumnih ljudi se je težje znebiti kar tako.

Enivej, včeraj sem se končno naročila za pregled pri ginekologinji in takoj, ko sem slišala, kateri datum sem dobila, bi se najraje zaletela v steno, ker sem toliko časa odlašala s tem naročanjem. Vmes sem poskušala tudi zamenjati eno zdravnico za drugo (v mojem zdravstvenem domu sta samo dve), a neuspešno, seveda, ker me je medicinska sestra pojedla za malico. Še malica nisem bila, verjetno samo bombon. Bronhi. Kakorkoli že, naročena sem konec februarja. Konec februarja! In potem se bo še razkrilo, da je sestra narobe preračunala čas moje ne tako zelo točne menstruacije ali pa bom ravno takrat zbolela in kaj potem, čakam naslednje štiri mesece? Džizs.

Saj nimam kakšnih posebnih težav, ampak vseeno. In hvala bogu, da nimam kakšnih posebnih težav, ker sem na žalost že poslušala ženske sestri pri odprtih vratih razlagati nadvse kočljive stvari, da bi jih zdravnica le vzela prek vrste in to je rahlo ponižujoče. Zdravje je občutljiva zadeva in ponižujoče je, da se moraš boriti z ljudmi, ki naj bi ti pomagali. In že tako ali tako imam paranojo pred čakalnicami, ker so najboljši poligon za spodbujanje moje fobije pred izpostavljanjem. Tam nima nihče nič za početi, vsi gledajo prišleke ali kogarkoli, ki se premika, bog ne daj, da celo govori.

Ko pomislim na štiri mesece čakanja in neprijaznost začnem avtomatično razmišljati tudi o tem, če mi je bolj pomembna bolj polna denarnica ali nek normalen odnos. Prišlo je do te točke, da imam občutek, kot da pri samoplačniških storitvah pravzaprav plačujem za zaupanje, ki ga pri “brezplačni” zdravniški ponudbi nimam. Preveč zgodbic o šlampasto opravljenih stvareh sem slišala. In nihče ni zadirčen zaradi popolnih bedarij, ginekologinja pa me verjetno ne bi pri vsakem obisku opozorila na to, da je čas za delanje otrok. I know you have your hands in my privates but lady, mind your own fucking business.

Mimogrede, zakaj je vedno tako, da imajo največje čarovnice v zdravniških haljah vedno najbolj prijazne sestre? Jim takšne dodelijo prav zanalašč, za protiutež?

Ne vem. V glavnem, hočem full body check. V bistvu mislim, da bi si vsak človek zaslužil enega na leto. Okej, enega na tri leta, da ne bomo preveč pogoltni. Tudi če ni nič takega narobe. Najbolj me je strah ravno tistih stvari, ki ne opozorijo nase dokler ni že prepozno. Hipohondrstvo? Mogoče. Ampak vsi smo se že potikali po zdravstvenih ustanovah in vsi smo že bili bolni ali imeli bolne bližnje in nihče mi ne bo rekel, da si ne bi želel nekega zagotovila, pa čeprav samo provizoričnega, ki bi ga nudil pregled celotnega sistema. In nihče mi ne bo rekel tudi tega, da so tečni zdravniki prav tako strokovni kot prijazni, ker niso. Ljudje, ki niso sposobni prijaznega (ali pa vsaj človeškega) odnosa do pacientov, naj ostanejo v laboratoriju, ker jim očitno manjka ena od kvalifikacij za svoj poklic. Nihče naj mi ne govori niti tega, da je zdravstveni sistem za vse enak, ker ni. In mislim, da že dolgo ne verjamemo več v pravljice, čeprav jih še vedno zahtevamo.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 21.10.2010 ob 11:26 pod krneki. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

30 odgovorov na “Samoplačniški svet”
 1. smoger - 21.10.2010 ob 12:03

  Ne da se mi brskat po tvitu…kdo so bili ti puritanci, ki so te ‘napadli’?

  Po dolgem času sem se spet pojavil na eni kliniki v LJ(kontrola), kjer imajo mojo kartoteko z izvidi. Pridem tja pa mi sestra na pultu reče, da je ne najde. In naredi novo. :faceplam:
  Dobro, da sem vse izvide prej fotokopiral.

  Moja osebna zdravnica pa je ful prijazna in racionalna in malo špartanska, kar se tiče zdravil. V glavnem 1A.

 2. tatoslo - 21.10.2010 ob 12:06
  tatoslo

  enkrat na leto it na preventivnega… tistih 100 eur je smešen denar v primerjavi s filingom, da si okej. In da se ti posvetijo. Da te sprašujejo in da ti odgovarjajo, ne pa pišejo receptov pri Jaz sem pa prišu ker… Ali pa zjutraj v lab, se vsedit na stol. Mali pikec. Naslednji dan pa nekaj deset evrov in listek z analizo krvi. Se malo pozanimat in je to to.
  O tistem, kar pa dobimo za par sto evrov trganih od bruta… pa…

 3. Saša - 21.10.2010 ob 12:17

  Ma te sestre so res nekaj posebnega. Kaj jih učijo v šoli kako skenslati ljudi? Sem se lani septembra naročala na operacijo, sestra me je po telefonu vedno nadrla, da do konca leta ne bo šlo, ker je vse polno (kasneje sem od kolegice zdravnice izvedela, da v resnici zmanjka denarja in je operacij bistveno manj, ko jih je v začetku ali v sredini leta). Jaz pa vsa presrana na drugi strani žice in pohlevno odgovarjala: “Vredu, pokličem naslednji mesec.” Decembra sem končno dobila datum – februar naslednje leto. Ko sem prišla na kliniko, na pregled pred operacijo, me je zdravnik nadrl, kje sem hodila tako dolgo, da je že resno. LOL. Sem pa glupa, ne upam zdravstvenemu osebju nikoli nazaj sikat, čeprav bi bilo kdaj še kako potrebno. Kaj pa vem…

 4. irena - 21.10.2010 ob 12:22
  irena

  Hvala enako. preprosto ne morem sikat nazaj ljudem, ki so strokovnjaki in nisem jaz tam zato, da se namesto njih odločam o njihovem delu. in idiotsko je, da je njihovo delo vse preveč pogosto odvisno samo od tega, koliko se ti ljubi zajebavat z njimi. idiotsko in žalostno.

  @tatoslo – kaj pa je preventivni pregled zate? ker jaz bi pri pregledu celega sistema imela kakšen full body scan in pregled krvi :)

  si pa ravno izbiram ambulanto za ultrazvok, ker napotnice itak ne bom dobila brez nekega tehtnega razloga.

 5. Rocco - 21.10.2010 ob 12:44

  Mislim, da se sestreki danes imenujejo zdravstveniki. Tehniki bi veljalo le za tiste s srednjo šolo, danes je ogromno diplomiranih.

 6. tink - 21.10.2010 ob 12:44

  Mja no, mnogo bolezni in težav se da preprečiti že z načinom življenja. Naše zdravstvo je pa itak v k, premalo kadrov in napačno razporejen proračun.
  Ne vem, zakaj izpostavljajo par predstojnikov raznoraznih zdravniških inštitutov kot bajne bogataše, večina zdravnikov je za moje pojme plačana PREMALO glede na delo, ki ga opravljajo. Meni se zdi to poklic z največjo odgovornostjo in povsem razumem, da so tudi zdravniki samo ljudje in imajo tako boljše kot slabše dneve.
  Pacienti znajo biti precej neprijetni, ko ti solijo pamet, se vrivajo v vrsto, ne upoštevajo tvojih nasvetov, zamujajo na terapije, whatever.

 7. anja - 21.10.2010 ob 13:10

  jst sm lani zatipala eno zadevo v levi dojki in ker je bilo to poleti, ko je večina zdravnikov na dopustu sem šla samoplačniško v Barsos (ker nisem več spala od ”presranosti”). Dohtar se mi je mal da ne režal v glavo že ko sem stopila skozi vrata, da kao kaj sploh delam tukaj, da je imel v vsej svoji karieri samo en primer ženske z rakom na dojki pri starosti dvajset in nekaj. (am…kaj pa če sm jst tisti drugi primer v karieri, ti debil?!) In me začne pregledovati in izjavi: ”Kaj točno naj bi jaz tukaj zatipal?” in se mi reži…in mu točno pokažem mesto zatrdline in on men: eh, to verjetno ni nič, samo tkivo, vendar da bova prepričana vas bom dal na ultrazvok. Bila sem zunaj v 5 minutah (mama še niti ni prišla na 3 stran revije) in plačala za ta pregled 65€. Za ultrazvok mi je sestra prijazno razložila da pride 60€. Sem rekla: ”hvala, ampak ne hvala” in šla. Nekaj je, da se nekdo norčuje iz tebe ker si v skrbeh za svoje zdravje, drugo pa je, da te potem hoče še na suho nategnit na podlagi tvoje zaskrbljenosti…

  btw. predvidevam, da si v ZD šiška…katero ginekologinjo imaš? :) Meni je moja super! Je pa res, da je ”taglavna” sestra včasih pasja (drugače je pa zelo prijazna)…predvidevam, da si imela z njo stik :D rdeči lasje?

 8. elizabeth - 21.10.2010 ob 13:33

  Jaz nekako kar razumem tako sestre kot zdravnike(jih veliko poznam oz. jih imam v sorodstvu)-
  1. Ne boste verjeli koliko ljudi te nadere po telefonu, ko mu poveš kdaj pride na vrsto
  2. Ne boste verjeli koliko ljudi si s pomočjo neta in forumov, postavi diagnozo pride k zdravniku in mu pove katere tablete potrebuje(potem pa se blazno čudijo, ko zdravnik reče da ne, da ga more prvo pregledat)
  3. Ogromno ljudi je, ki pridejo k zdravniku že z odnosom, da tip (oz. bejba) tko in tko preveč zasluži, da tko in tko ne bo nič OK neredil/a in pol so nasikani
  4. Pri sestrah- jst sem bla enkrat priča, ko je klical en gospod in se želel naročiti, pa so mu povedali kdaj pride na vrsto, pa se je tok drl po telefonu nanjo(kletvice vseh vrst, popolnoma nove za moja ušesa), da sm,o slišali vsi v čakalnici

 9. irena - 21.10.2010 ob 13:48
  irena

  ne razumem. a zato, ker obstajajo nesramni ljudje (tako na eni kot na drugi strani), se lahko medicinsko osebje obnaša nesramno do mene, ki sem VEDNO prijazna? v bistvu še preveč prijazna, me je z lahkoto odpravit.

  nihče ni rekel, da je ukvarjanje s pacienti mala malca. katerikoli poklic, ki zahteva ukvarjanje z ljudmi, pa najsi bo to gostinstvo ali zdravstvo, zahteva poseben pristop in posebne ljudi. ampak tudi 99 tečnežev ni ne izgovor ne opravičilo, da si potem ti tečen na tistega enega, ki ni zoprn.

 10. irena - 21.10.2010 ob 13:49
  irena

  @anja, s tole iz Šiške imam jaz glupo epizdo. moja ginekologinja je šla pred leti v pokoj in so me dali k eni drugi. ko sem se hotela sedaj naročiti, pa so se mi smejali v glavo, da ni šla nikamor v pokoj, da nisem bila pri nobeni drugi (očitno je na kartici še vedno delala pod imenom prejšnje, ne vem, kako majo to narejeno, da ni bilo nič zapisano) in v glavnem sem izpadla, kot da sem halucinirala. seveda se potem ničesar več nisem mogla normalno zmenit, ker mi je kar zakuhalo v glavo od vsega pokroviteljskega smejanja v glavo, da sem lahko šla samo še ven jokat.

  zakaj zdej moja ginekologinja spet dela, ne vem. ampak nisem debilna in rekli so mi, da je šla v pokoj in sami so me dali k drugi, mlajši, bolj prijazni. no such luck, da bi ta zegen trajal, itak …

 11. juhu - 21.10.2010 ob 13:50

  Predlagam, da si vse skupaj počasi prestaviš v kakšen zdravstveni dom v manjšem kraju, kamor se pač zapelješ z avtom (če ga imaš) … jaz sem običajno naročena na zobozdravnika, ginekologinjo ipd. največ 4 tedne v naprej, ponavadi pa kar v 2-3 tednih, ker sem zadeve ohranila v domačem kraju, in ne premaknem ničesar za noben denar v Ljubljano :) Na koncu ugotoviš, da s pol ure vožnje v eno smer proftiraš res mesece čakanja.

 12. Lala - 21.10.2010 ob 13:56

  No, da še jaz dodam svoj piskrček. Ko sem se želela naročiti pri svoji (sedaj že stari) ginekologinji, bi morala čakati 9 mesecev!??, potem sem izsilila, da bi prišla na vrsto v 5tih, ampak sem potem dobila menstruacijo in sem par dni pred rokom klicala, če bi lahko za nekaj dni prestavila. Me je sestra nadrla, da bi pa to morala prej vedeti, tudi opravičilo, da ne jemljem tabletk in da ni ravno na x-dni, ni zaleglo! No, potem sem pa malo pobrskala po netu in si našla eno prijazno in razumevajočo, s priazno sestro! Pa ni samoplačniška, pa tudi čakalna doba je sprejemljiva. Glavno, čudež v zdravstvenem labirintu.

  Kar pa se tiče pregledov na splošno, je pa realnost, da si bomo morali vse sami plačevati. Zdaj še gre, ker smo mladi in nimamo prevelikih zdravstevih težav, kaj bo pa, ko bomo starejši…ah, si sploh ne upam pomisliti. Žal!

  Aja, bi pa ploskala tisiti vložkarski oz. tamponski multinacionalki, ki bi si upala zamenjati modro tekočino z rdečo!

 13. geiger - 21.10.2010 ob 14:08

  Malenkost o pacientih in čakalnicah – na živce mi gre, če kdo, ki pride zadnji, že na vratih besno poizveduje, kdo je zadnji. :( Vprašanje je itak samo po sebi zoprno (od koga, hudiča, pa pričakuje, da se bo z veseljem deklariral kot zadnji), je pa seveda tudi odveč, celo če gre za strašne ljudske mase! Kdo neki naj bi bil zadnji…. ja on/a, vendar! Če si zapomniš tiste, ki pridejo za tabo, tudi brez odvečnega spraševanja zlahka ugotoviš, da si na vrsti, ko so v čakalnici samo še takšni. Mogoče težim, ampak grrrr…..

 14. Eva - 21.10.2010 ob 15:20

  geiger, ni vedno tako enostavno. Pri mojem zobarju v čakalnici čakamo za tri zobarje hkrati, eni pridejo in gredo po opravkih, pa so potem še vedno pred mano, drugi so samo za spremstvo, tretji skočijo samo na WC, za povrhu vsega pa zobarji ne delajo enako hitro. Veliko lažje je vprašati, kdo je zadnji za tvojega zdravnika, pa potem paziti le na tistega pred tabo.

 15. geiger - 21.10.2010 ob 15:29

  O, v tem primeru pa to gre. ;) Moja zoprnija je namenjena izključno tistim, ki sprašujejo čakajoče pri samo enem dohtarju.

 16. irena - 21.10.2010 ob 15:31
  irena

  jaz se pa sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje gledala, kdo je zadnji. vedno kličejo po priimku.

 17. geiger - 21.10.2010 ob 15:42

  Sestre res ponavadi kličejo, ampak razvrščanje v čakalnici poteka samo od sebe, avtomatično in medicinskim sestram skrito. Subkultura, ali kaj, pojma nimam.

 18. dnzvr. - 21.10.2010 ob 15:48

  grozne stvari, grozne, in še prebral sem vse, od pike do vejice. zdravje (oziroma nezdravje) je ena taka packarija.

 19. Mendij - 21.10.2010 ob 16:02

  @lala nista zdravnik in sestra kriva, da prej nisi mogla prit na vrsto. tvoja prijateljica zdravnica, ti je že najbrš sama razložila, da imajo pač ZD omejeno število denarja za določene posege, ko zmanjka denarja, ni operacij. žal je tako.

  in mene res zanima zakaj se je ljudem tako fino pritoževat čez zdravnike. vsak ma svoj lonček za pristavit pa pokomentirat. če ste sami vsi tok pametni pa nardite reforme, da bo vse štimal, al pa se sami zdravte. kot študentka medicine mam že dovolj izkušenj s pacienti, da vam lahko povem, da so v večini neznosni. ne samo, da te napadejo, zakaj so moral čakat v čakalnici, ampak ti pol stvari zamolčijo, pa je treba vlečt iz njih ven kaj jim je blo, potem nakladajo o stvareh, ki niso pomembne, ti maš pa omejen čas. seveda je potem res veliko takih, ki se sami diagnosticirajo, pa raznih, moji sosedi so pa to pa to pogledal, vi pa men niste bla bla bla.
  težko je bit potem cel sonček vsak dan.

 20. disketa - 21.10.2010 ob 16:31

  V Šiški je gin. Zdenka fuuuul dobra (strokovna) gin. Ima pa 2 medicinski sestri – eno mljašo, ki je zakon in eno tkoooo zloooo anojing, da sem tud jst ze 2x jokala zarad nje. Stupid baba, brez filinga za ljudi.

 21. Žogca - 21.10.2010 ob 16:54

  “Zaradi krajših čakalnih dob in bolj prijaznega odnosa si praktično že vse zdravstvene storitve, razen splošnega zdravnika in ginekologinje, plačujem sama.”

  Še ena takšna!!! S tem da jaz k svojemu izbranemu ginekologu hodim privat, tudi to, ker v Leonišču ne pridem do termina prej kot v … Januarja so mi rekli, da prej kot avgusta ne bo šlo. In točno danes sem popičkila nad tem, kako neumna sem, ko sem slišala, koliko je od prijateljice mož dobil nazaj za očala. Trapa jaz vedno plačam pregled in tudi za očala ne dobim nič nazaj. On je imel zastonj pregled, ki drugače stane 30 evrov, plus še za očala je menda dobil nazaj 80 evrov. Pa kaj sem jaz tako bogata ali neumna, da mi ni problem stran metati 110 evrov? Ker nisem bogata, sem gotovo neumna.

  Če si voljna plačati, ti pustim številko. Dobiš najboljšega ginekologa. In si takoj na vrsti. Plačaš, seveda.

 22. irena - 21.10.2010 ob 17:08
  irena

  @Mendij, jaz zelo cenim zdravnike, privoščim jim še višjo plačo, ker opravljajo edinstveno in eno najbolj odgovornih del, kar jih je.
  v svojem tekstu sem se pritožila čez eno zdravnico in predvsem sestro (čeprav to sploh ni srž teksta). moj osebni zdravnik je krasen, njegova sestra še bolj, moja zobozdravnica in ortodontinja pa sploh. na živce mi gre, da pri samoplačniških pregledih v 90% dobim prijaznost, pri “zastonjskih” pa ravno obratno v 90% attitude, zaradi katerega se počutim slabo.

  in bom še enkrat ponovila: to, da je 99 ljudi tečnih do tebe, ne upravičuje tega, da pohodiš tistega enega, ki je prijazen, samo zato, ker je izi pohoditi netečnega človeka. in meni se to v zdravstvenem sistemu dogaja nenehno. vsi že vnaprej domnevajo, da jim hočem ne vem kaj (drugega si ne morem misliti, glede na to, da so očitno “vsi” pacienti tako neznosni).
  jaz vnaprej domnevam, da bodo zdravstveni delavci korektni. ne rabijo biti “sonček ves dan”, samo brez pokroviteljstva, nesramnosti in attituda, prosim. in večinoma tudi so korektni, ampak to še ne pomeni, da me ne prizadane, ko niso, ker je zdravje pač najbolj občutljivo področje, kar jih je, najbolj ranljiv si in zato je še toliko bolj pomembno, da je odnos pravi.
  na žalost smo ljudje takšni, da nas slabe izkušnje veliko bolj prizadanejo kot se nas dotaknejo dobre. sploh v zdravstvu.

  prijazni ljudje mi pa polepšajo dan kjerkoli in kadarkoli.

  in mimogrede, dve leti sem delala za pultom in imela vsak dan opravka s strankami. veliko ljudi je neznosnih, ampak v vsem tem času nisem bila nesramna niti takrat, ko me je nek gospod nadiral pet minut skupaj in sem bila res blizu tega, da postanem histerična (in zelo nesramna). pa nisem postala. očitno to je izvedljivo. sem se parkrat zjokala na stranišču zaradi grozljivih ljudi, ki so hodili skozi vrata, ampak nikoli nisem zaradi tega metala svoje slabe volje na neznance, ki so v lokal vstopili za njimi (in se obnašali “normalno” ali celo prijazno).

 23. Medea - 21.10.2010 ob 17:43
  Medea

  Se popolnoma strinjam. Sicer moj svet ni samoplačniški, je zastonj, verjetno je to posledica manjšega kraja, kjer vsaj en sorodnik pozna tistega, ki pozna sestro pri zdravniku in tistega, ki ju je oba zaposlil. Heh, priročno. Kar se prijaznosti tiče pa roko na srce, prijaznost ubija. Ta prijazne, seveda. Res, večino časa se smejčkam pa zgledam (in sem!) prijazna in ja, te zadeve se ne splačajo. Se mi zdi, da sem največkrat slabe volje ravno zaradi (lastne) prijaznosti. Ja, prijaznost ubija. In ker ta prijazni ne moremo iz svoje kože od ostalih pričakujemo vsaj nekaj, kar kaže na njihovo človečnost.

 24. Tanci - 21.10.2010 ob 18:38

  Če še iščeš ambulanto za UZ – jaz sem bila že dvakrat (ko sem pač rabila) v RCD http://www.ultrazvok.net/ in sem bila zelo zadovoljna. Bila sem na napotnico, ampak so bili vseeno zelo prijazni. Tudi datum sem dobila precej hitro.

  Kar se zdravnikov tiče: moja osebna zdravnica je najbolj zlata oseba na svetu – dr. Škerjančeva (ZD Aškerčeva – ja, se ne pustim brcnit stran, hehehe), njena sestra je tudi zelo kul. Za gin imam dr. Kirarjevo (tudi fajn), sestra je sicer malo stara, ampak ni blo problemov, ko sem imela kake težave (vsekakor bi se uprla temu, da bi pred vsemi morala razlagat, kakšne težave imam!!!). Pa zadnjič sem datum za pregled dobila po slabem mesecu dni, za razliko od gin v Fužinah, kjer je bla čakalna doba 6m (sem hotla menjat gin, ker se je moja prejšnja gin. dr. Novakova, upokojila). Pa I totally feel you glede M, ki pride takrat, ko ni treba! To je prav karma, ti povem! Sam da te zajebe, prasička rdeča! :mrgreen: .

  Pa tvitanje glede M je kulj 8) .

 25. Lala - 21.10.2010 ob 19:09

  @Mendij – Moja prijateljica zdravnica!? Ne vem iz česa lahko sklepaš, da je moja prijateljica, ker tega nisem napisala, pa četudi bereš med vrsticami. Razlika mes sestrama je bila ta, da me je ena POSLUŠALA, druga pa odpravila po kratkem postopku.

  Gre za odnos in korektnost, sistem pa je kakršen pač je. Kot je že Irena omenila, najlažje se je znesti nad prijaznim, ker se lahko! Mendij, malo empatije ne bi škodilo, ker ljudi je potrebno tudi poslušati, če se pa že sestra znese nad tabo, zdravnik se potem obnaša kot bog v belem, z omejenim časom, ti se ga pa še upaš nadlegovati s svojimi (zdravstvenimi) problemi, potem res ni čudno, da je tako, kot je. Morda je pa čas, da se to spremeni!!

  Je pa zanimivo, kako beseda samoplačniško diktira tudi odnos med bolnikom in zdravnikom, vpliva pa tudi na prijaznost in čas obravnave. Poleg tega, da plačujem davke in prostovoljno zdr. zavarovanje, moraš še vse plačati iz svojega žepa, da (pravočasno) prideš na vrsto.

 26. Ana - 21.10.2010 ob 19:28

  pri “rutinskih” pregledih in “enostavnih” operacijah lahko izbiramo med samoplačniškim in plačljivim, med prijaznostjo in neprijaznostjo. dobr.
  v nujnih primerih (nujno nujno nujno) te možnosti na žalost nimamo. in ko ti umira mama, prijaznost (pozornost, poslušanje, ukrepanje) potrebujemo še bolj. in zjokat se v wcju ne pomaga.

 27. ana - 21.10.2010 ob 22:27

  Saša —> “Sem pa glupa, ne upam zdravstvenemu osebju nikoli nazaj sikat, čeprav bi bilo kdaj še kako potrebno.”

  jaz sem že dolgo nazaj ugotovila, da je treba bit, ne samo z njimi, ampak tud na vseh drugih delovnih mestih/ javnih do tako pokvarjenih uslužbencev oster in hkrati diplomatsko prijazen.
  sem že osmešila uslužbence, ki so pred mano blatili drugo stranko in sem se sama oglasila ter pokomentirala prevzetno obnašanje.
  pol se počutiš super :)

  moja babica (bivša višja med sestra, ki je sicer opravljala delo zdravnikov heh) mi je dala zelo koristen nasvet, kar se tiče naših obiskov v zdrv. ustanovah: pretiravaj kolikor se da. in ja, tisti, ki to sedaj berejo in so dr.ji ali sestre – en lep pozdrav :twisted:
  najmanj obetavno je torej pri splošnih. moraš se metat po tleh, da te ne odpikajo ali pa je pač vse relevantno in za določen problem je preprosto vzrok postmoderno življenje. da te kap…

 28. Kristina - 22.10.2010 ob 08:36

  Ginekolog in zobozdravnik samoplačniško. H enemu in drugemu grem 1x na leto ali vsako drugo leto. Storitve so kvalitetne, cena pa sprejemljiva, glede na to, da ne hodim vsak mesec.

  Fino je imet fajn splošnega zdravnika, ostalo pač samoplačnoško. Zdravje je največja vrednota. Se pač odrečeš parim cunjicam in kofetkom in daš raje za zdravnika.

  Se mi di, da je v tej državi vse naravnano tako, da ljudje bežijo h privatnim zdravnikom, socialno zdravstvo bo samo še za reveže….

 29. miska - 22.10.2010 ob 14:05

  Tudi meni gre na živce, ko ti ginekologinja reče: “Bi bil že čas, da imate otroke!” Ok, se strinjam, da sem pri 31-ih močno fizično zrela…ampak kdo pa pomisli na moje občutke: a) mogoče sem ravno končala dolgotrajno zvezo, b) mogoče ne najdem “pravega”…in lahko bi verjetno naštevala do ž… Sem zamenjala ginekologinjo – in tej niti na misel ne pride, da mi kaj podobnega rekla.
  Če pomislimo koliko denarja letno damo v zdravstveno blagajno…samo za dodatno zavarovanje cca. 280€…da ne omenjam zneskov,ki ti jih odtrgajo že od plače…potem naj bi pa še plačevali za zdravstvene storitve…katastrofa…je sicer res, da večino denarja, ki ga prispevamo v zdr.blagajno porabimo po 60-em letu starosti…pa vendar…bela plomba: 40€…halo?!?!?!
  tole je kar težka tema…bi lahko veliko napisala…

 30. Ace - 22.10.2010 ob 16:35
  Ace

  Največji nateg od vsega skupaj je, da čeprav imam zobarja in ginekologinjo lepo prek zavarovanja, moram kar naprej nekaj doplačevat, pri čemer mi zobar itak vsakič drug znesek prijavi, vedno višji seveda. Sem pa na nujnem ginekološkem pregledu (samoplačniškem seveda)naletela na zelo zabavnega in prijaznega ginekologa. Hands in my lady bits pa sva se zadebatirala o vsem, od politike, do njegove hčerke :D

Komentarji so onemogočeni.