Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Pridružila sem se cirkusu!

21.11.2010

Takole bom rekla: vse naše baletnike bi poslala na ogled predstave Cirque du Soleil, da si ogledajo, kaj je to usklajenost. Neusklajenost me zelo moti, sploh pri baletnikih in prav neusklajenost je tista, ki me je zelo motila pri predstavi Pod zvezdami (dva tedna nazaj sem si jo ogledala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma). Saj vem, da vsi delajo oh in sploh trdo in so zelo talentirani, ampak izvedba predstave je bila malo šlampasta. In to me zelo moti. Nič kaj šlampasti pa niso bili cirkusanti “sončnega cirkusa”, ki so te dni s predstavo Saltimbanco gostovali v Zagrebu.

Cirque du Soleil sem si hotela ogledati že dlje časa. Začaral me je pred leti, ko so na HTV v predbožičnem času (v dejanskem predbožičnem času, ne enkrat konec novembra ali v  začetku decembra), zavrteli nekaj njihovih predstav. Kar prilepila sem se. Sploh nisem vedela, da je cirkus lahko tudi … takšen. Pred tem sem pač vedela bolj za razne Moire Orfei in natrenirane živali, kar mi nikoli ni preveč dišalo, zato tudi nikoli nisem hotela pod tisti šotor. Saj res, še nikoli nisem bila v cirkusu. Do sedaj, do Zagreba, do Cirque du Soleil. Čudovita defloracija!

Težko opišem, kako naravnost fantastični so vsi artisti po vrsti in kako ogromno spoštovanje in občudovanje čutim do njih. Ja no, malo sem patetična, ampak tako je. Štiri babnice smo tam v tretji vrsti skoraj celotno predstavo gledale z odprtimi usti. Malo nas je bilo strah, da bo nad nami zasvetila lučka in nas bodo potegnili na oder (na srečo so se cirkusanti osredotočili bolj na obiskovalce iz prve vrste, heh), malo smo vpile od navdušenja, malo ploskale, se malo čudile in se malo smejale. In ko rečem malo, mislim veliko. Zelooo veliko.

Očarana sem, res. Akrobati popolnoma obvladajo svoje telo in delajo z njim neverjetne stvari, za katere sploh nisi mislil, da so mogoče. In to znajo početi tudi popolnoma usklajeno, čeprav moram priznati, da me je najbolj od vsega fascinirala njihova popolna pozornost in predanost do sonastopajočih. Točno se je vedelo, kdo dela kaj in kdaj. Ko sta dve artistki brez varovalne vrvi izvajali vragolije visoko pod stropom, sta na odru dva velika možakarja skrbno opazovala vsak svojo akrobatko. Niti za sekundo nista umaknila pogleda. In v določenem trenutku sta se – brez, da bi se spogledala ali sploh kakorkoli trznila – istočasno mirno sklonila, dvignila blazino in odšla. Vse je točno določeno, vse teče kot najbolje naoljen stroj kdajkoli. Napak ni. No, mogoče so žonglerju enkrat ušle žogice, ampak tisto res ni motilo, to je del predstave. In ja, celo žongler, ki zveni kot nekaj dolgočasnega, je bil izjemno zanimiv in pravi perfomer. Pa čisto navadne bele žogice je imel, heh.

A nima smisla opisovati posameznih zanimivih točk, čudovitih kostumov, klovnovih (pantomimikovih?) vragolij, glasbe, ki so jo igrali in peli v živo na odru … Verjetno nima smisla opisovati niti tega, da zagrebška Arena izgleda lepše kot naša, heh. Pa še srečo smo imeli s parkiriščem, medtem ko nas hiter sprehod po nakupovalnem središču, ki je zrasel poleg dvorane, ni preveč ganil.

Mimogrede, res mi ni jasno, kaj je narobe z ljudmi, da kljub opozorilu, kako lahko bliskavica nevarno zmoti akrobata sredi točke, ob začetku predstave vseeno malo bliskajo. Očitno so za prekrškarje hitro poskrbeli redarji (na srečo), saj je sicer predstava minila v presenetljivem miru pred fotkanjem. Že redarji na vhodu so opozarjali, da je potrebno mobitele ugasniti in jaz s tem res nimam nobenih težav. Svoja dva pritiska na sprožilec mobitela sem opravila med odmorom. Tam sem, da gledam, da zaužijem predstavo in se ji posvetim tukaj in zdaj, v celoti. Bliskavica in zvonjenje sta le znak nespoštovanja tako do umetnikov na odru kot do sogledalcev.

Sem že omenila, da je bilo krasno? Krasno je bilo. Že gledam, koliko stanejo karte za najnovejšo predstavo (Totem) v Londonu … I want some more!

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 21.11.2010 ob 21:33 pod dogaja se. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

11 odgovorov na “Pridružila sem se cirkusu!”
 1. Clytie - 21.11.2010 ob 21:59

  Bila včeraj. Ahhhh …
  Tudi jaz sem jih imela na svojem seznamu “Must Do” že kakšnih 15 let, če ne celo več. Lani mi v Londonu niso bili usojeni, sem pa zato izkoristila na polno.
  Jaz si za razliko od tebe še med odmorom nisem upala pofotkati, čeprav je bil gospod redar zraven ful prijazen. Je bilo pa fino, smo imeli med predstavo eno samo bliskavico. Če bi sedela zraven tistega človeka, bi ga zagotovo “po pomoti” s komolcem na gobec.
  Očitno bo kmalu spet treba v London. Juhej :)

 2. irena - 21.11.2010 ob 22:00
  irena

  redarji so bili kul, lepo so usmerjali do sedežev in vse. iz Stožic slišim o samih drugačnih izkušnjah :)

 3. Clytie - 21.11.2010 ob 22:13

  Še nisem bila, pa verjetno me tudi še nekaj časa ne bo, sem pa slišala podobne zgodbice.
  Pa ta pri nas je bil še cel kjut in flirty (ampak ko se je pa začela predstava, pa tak taprav tough guy). :)

 4. Jean Tonic - 21.11.2010 ob 22:36

  Lepo. Pri čemer tisti, ki so videli tudi njihove druge predstave, celo pravijo, da ta ne dosega njihove spektakularnosti. Jaz sem videl le Ovo in bil absolutno navdušen…

 5. tami - 22.11.2010 ob 00:32

  meni so pa oni kot frida kahlo: vsi se mečejo na hrbet zaradi njih, samo jaz sem se po tistem, kar sem videla na tv in internetu, bala it spat. sorry, res so mi creepy.

 6. irena - 22.11.2010 ob 07:02
  irena

  huh? bendy people freak you out? :)

 7. Cirque fan - 22.11.2010 ob 08:31

  Dokler ne vidiš predstave Ka (preveri promo na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=BvDW4DRj7gc – poslušaj že samo glasbo!) v Las Vegasu, je vse od Cirque du Soleil le čudovita akrobacija in zabava. Ka pa je ultimativni presežek človeških zmožnosti – hej, zadnji del predstave s 14 plesalci/borci, ki se grejo kombinacijo kapoeire, kung fuja in japonskega gledališča No, se dogaja na VERTIKALNEM odru. Kot je napisal avtor posta, ki je dal gor promo…”One of the greatest shows I have seen in my life!”
  Res vredno tistih 90 dolarjev do zadnjega centa.

 8. Matjaž - 22.11.2010 ob 09:31

  Za Circque du Solei lahko mirno rečemo, da je to tisto pravo. Klasični cirkus so povzdignili zelo visoko, ter mu dodali pravo čarobnost, ki v današnjih cirkusih zelo izginja. Ogledal sem si že mnogo gostujočih cirkusov v Sloveniji in mirno lahko rečem, da Soleiu ne sežejo niti do gležnje.
  Solei je vse skupaj povezal v zgodbo, dodal pridih iluzije in predvsem naredil vse svoje predstave izredno gledljive. Tudi pripravljanje in pospravljanje akrobatskih pripomočkov so vključili v predstavo, kar mi je bilo izredno všeč.
  Vidi se, da je to ziredno dobro uigran in predvsem discipliniran stroj. Glede na to, da se sam ukvarjam z žongliranjem in me nasploh cirkus precej zanima, sem bil morda pozoren še na ostale stvari, kot so recimo koliko časa igralci igrajo svojo vlogo, ko so recimo končali z nastopom. Ali bodo dva koraka pred izhodom že normalno hodili ali bodo igrali, čisto do konca? No, nisem opazil čisto nobenega, da bi pa prekmalu nehal z igranjem. Tudi vse akrobacije so bile izpeljane odlično. Sicer pri večini niso ponudili kakšnega presežka, prav tako kot žongler ni ponudil pravzaprav nobenega hudega presežka, so pa vse to zelo lepo zapakirali in naredili show. Kaj navadnemu gledalcu pomenijo razni triki z osmimi žogicami, če pa itak ni vidne razlike med 5 in 8. Res je žongler prišel do 8 žogic, ampak s petimi se je pa najbolj domače počutil. In niti ni kazal razno raznih trikov, pa je bil kljub temu fenomenalen.
  Kljub njihovi dobri uigranosti, pa so skoraj vedno zelo poskrbeli za varnost, razen pri akrobatkah na trapezu. Tam pa mislim, da je vsem zastal dih, ko se je punca po slati z nogami ujela za drugo punco in to kakšnih 10 metrov visoko. Niti predstavljam si ne kaj bi se zgodilo, če bi puncama spodletelo. Po vsej verjetnosti bi pristala med gledalci precej metrov nižje. Ampak očitno se samo dobro zavedajo svojih pomanjkljivosti, ter prednosti:)
  V glavnem Solei je cirkus, kakršni bi morali biti vsi cirkusi v prihodnosti. Kakšne živali? Kakšne smrdeči šotor, čeprav ima tudi to svoj čar.
  Mi je pa všeč, da imajo ogrevanje za predstavo, ter da vsaj malce namočijo tiste spredaj sedeče:) to ni slabo:)

 9. mimmy7 - 22.11.2010 ob 10:09

  Isto predstavo (Saltimbanco) sem gledala spomladi v Bologni – čeprav sem bila dokaj daleč od odra (ja akrobate zgoraj sem lahko gledala naravnost), mi je bila predstava zeloooo všeč. Žonglerju pa so “utekle” žogice tudi takrat. Mene je nabolj fasciniralo, kako neopazno so se akrobati pojavljali na odru in izginjali iz njega, iz katerih lukenj so lezli, mi še zdaj ni prav jasno.

  Bo treba načrtovat potovanje tja, kjer imajo predstave ;) Ker na žalost v našo bližino pride bore malo…

 10. Izabela - 22.11.2010 ob 12:05

  Sem šla takoj pogledat v London in skoraj vse je že razprodano, vsaj za konec tedna, med tednom pa jaz ne moren v London. Samo posamezne karte so še, pa še te samo ta dražje.
  LP

 11. irena - 22.11.2010 ob 12:12
  irena

  :???:

Komentarji so onemogočeni.