Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Potniki kot nujno zlo

24.01.2012

Čeprav so ljubljanski avtobusi moje glavno prevozno sredstvo, je verjetno že vsem jasno, da imam z njimi ogromno problemov. Večinoma se sicer mirno prenašamo, a zadnje čase mi njihova nesposobnost komunikacije z lastnimi potniki resnično najeda. S 24. novembrom so na primer odkrili Twitter, kjer pa boste z LPP-jem bolj težko komunicirali, ker je – po njihovem mnenju – ta kanal za večino zadev “neprimeren”. Mnenja na primer niso dobrodošla, ker so “mnenja, ki ne prinesejo rezultatov, nepomembna” (hkrati pa očitno ne dojamejo, da so za rezultate zadolženi ravno oni). Pa pritožbe? Tudi te niso primerne, ker so preveč kompleksne za Twitter.

“Twitter ni primeren,” je odgovor, ki sem ga od njih dobila največkrat, čeprav je res, da me najpogosteje kar ignorirajo, saj je Twitter za njih pač samo še eno sredstvo javnega obveščanja. Manj bi se pritoževala, če bi vedela, da odgovarjajo vsaj na mejle, kamor me nenehno preusmerjajo, ampak iz izkušenj lahko povem, da jim tudi komunikacija prek elektronske pošte ni ravno blizu.

V glavnem, kaj tako neživljenjskega, kot je LPP-jeva komunikacija s svojimi potniki, človek kar težko najde. Ko sem na Twitterju prebrala njihov odgovor mami, ki je povsem utemeljeno predlagala, da bi validator Urbane nastavili tudi pri drugih vratih, pa sem kar zevnila. Če si starš z vozičkom, lahko namreč vstopiš tudi pri drugih vratih, a potem se moraš vseeno prebiti do šoferja in vmes dete pustiti samo. Ko je problem predstavila LPP-ju, so ji (več kot teden dni kasneje) odgovorili: Vstopajte na 1. vratih, ko ni gneče; potujte v izvenkoničnem času; sopotnik naj vam validira Urbano. I shit you not.

Najbolje, da dojenčke čim prej naučimo validirati Urbane, da nas ne bo voznik naknadno nadiral, da se skušamo “švercati” (ja, tudi to se je zgodilo). Hvala, drago javno podjetje, za privilegij plačevanja za takšno storitev. V resnici niste vredni le 37 evrov, ampak ste neprecenljivi. Morda bo res bolje, da začnemo vsi hoditi peš, voziti kolo, ali da z avtomobili še bolj zabijemo mesto. LPP se s potniki namreč raje ne bi ukvarjal. Res jih strašno obremenjujemo, revčke.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 24.01.2012 ob 11:11 pod krneki, oko sokolovo. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

26 odgovorov na “Potniki kot nujno zlo”
 1. Lynx - 24.01.2012 ob 11:20

  Katastrofa! Namesto, da bi se trudili pritegniti ljudi, da bi se jih čimveč vozilo z javnim prevozom, delajo ravno obratno!
  Pa da ne govorim o tem, kako vozijo te buse! Enkrat je voznik tak zabremzal, da se je moja prijateljica z novimi očali zabila direkt v štango, neka ženska pa je padla, kr se je enemu tipu v vsem tem odkotalila steklenica po tleh. Adijo! Včasih se moram tak fejst držat in mam poln kufer vsega, da bi najraje šla nadrt voznika!

  komaj čakam pomlad, da se spet začnem s kolesom vozit! Baj baj trola! :)

 2. irena - 24.01.2012 ob 11:22
  irena

  mah, voznikov je takih in drugačnih, eni so ful prijazni, eni so ful tečni. mene bolj moti komunikacija LPP-ja samega s svojimi potniki. namesto, da bi redno preverjali, kako so uporabniki zadovoljni s storitvami, jih je treba prosit za vsako komunikacijo v tej smeri.

 3. alenka - 24.01.2012 ob 11:57

  tudi sama redna uporabnica lpp-ja in se tudi prevečkrat primem za glavo. lani so mi ukradl denarnico, ampak kamere so itak zaradi lepšega gor. big brother pa kvazi varnost pa te fore. mi tudi večkrat živc potegne in premišlujem da bi šla nazaj na avto. grrrr. pa čakanje (sploh vikendi) pa kakšne nelogične fore glede voznih redov (oba busa ki vozita dolgo časa po isti relaciji vedno prideta skupaj potem pa kar nekaj časa nič) in tole kar se vozičkov tiče je sploh sranje. enkrat sem bila priča celo da je mama z vozekom hotela na bus pa je bil bus kjer je na vseh vratih vmes štanga, tak da sploh ni mogla gor in je mogla lepo pešaka užgat. na vseh vratih bi bilo res smiselno to za karto da se validiraš, ker vedno obolevam ko se stari nagužvajo spredaj al pa vstanejo že 3 postaje prej in se nabašejo na prva vrata za dol, ti pa se gužvaj do konca… mislm človek ostane brez besed:s

 4. irena - 24.01.2012 ob 12:09
  irena

  joj, tale dva busa, ki vozita na isti relaciji in vedno prideta skupaj, mi že od nekdaj parata živce. ne rabi biti praznih, to se dogaja čisto vsak delavnik. 9 in 19 po skupnih delih proge vedno vozita skupaj, isto 22 in 5.

  validatorji so pa itak nelogična zadeva. če šofer ni več kontrolor, ampak imamo ločene kontrolorje, zakaj potem ni več validatorjev po avtobusu? zakaj se šofer dere na mamico, da se kao šverca, če pa to ni njegovo delo (ampak imamo kontrolorje za to)?

 5. pollwantsacracker - 24.01.2012 ob 12:50

  ker je celi vlki sef. pa doma mora ubogat pol pa treba ventile spustit.cccc

 6. tyschew - 24.01.2012 ob 12:55
  tyschew

  LPP rabi drugo osebo za upravljanje TW profila in FB-ja (če ga majo), I guess. ampak če so trenutno obtičal s tako osebo kot je, potem niti nočem vedeti, kakšni ljudje odločajo o tem. premium šalabajzarstvo, res.

 7. Mendij - 24.01.2012 ob 13:39

  TOČNO TO! zakaj mamo ljudi, ki čekirajo urbane, če se že busar čuti dolžnega, da te nadira. mene je glih zadnjič, ker sem validirala urbano čez denarnico. in čeprav je pisknilo in je bla zelena lučka je stopil ven, me nazjal in prisilil, da sem pršla čez cel bus spet validirat in ko sem mu pokazala, da piše da je urbana že validirana, se je pa usedel in neki zabluzil, da jaz njemu že ne bom kle neki čez torbico piskala. ma dej. ko te jebe kreten. ZAKAJ MORAMO LJUDJE, KI MAMO MESEČNO SPLOH VALIDIRAT KARTICO?! fak. kok sovražim lpp. končno sem jih dodala na twitterju, da jih bom lahko sproti obveščala o njihovih kretenskih potezah.

 8. irena - 24.01.2012 ob 13:41
  irena

  ampak, twitter “ni primeren kanal” :mrgreen:

 9. tanci - 24.01.2012 ob 13:42

  Problem LPP-ja je, da se hrani iz državne/mestne(?) malhe. Če bi to bilo privat podjetje, bi še kako dobro morali poskrbeti za svoje stranke, saj bi jim samo te prinašale dohodek. Tako pa lepo vlečejo naš denar iz proračuna, odnos in usluge so katastrofa, nesramno podražijo vozovnice (in se izgovarjajo, da itak že n let ni bilo podražitve vozovnic, vsi ostali stroški pa so šli gor) in jočejo, da imajo gromozanske izgube (A SE KDO ČUDI???).
  In kaj naj naredi človek v Ljubljani? Zmeče tono denarja za šoferski izpit in nato za avto (plus vzdrževanje, vedno dražji bencin, morebitne kazni, parkiranje), vsakodnevno izgublja živce zaradi gneče in pomanjkanja parkirnih mest ali pa potrpi in uporablja druga, manj ugodna premikalna sredstva (bus, bicikelj, noge). Ne moreš zmagat.
  Kot sem rekla, če bi bilo to privat podjetje, bi ga imeli interes izboljšati. Vprašali bi uporabnike, kaj jih moti in kaj jim (naj)bolj ustreza (in pripombe tudi upoštevali!), uvedli primernejše cene, bolje lobirali za zaprtje mestnega središče ali pa za poseben LPP pas po celi Ljubljani, itd.
  Sanja svinja kukuruz.

 10. primoz - 24.01.2012 ob 14:36

  LPP uporabljam samo poredko na relaciji Center (pri pošti) – BTC, ker je tu BUS zelo počasen (sem se vozil že tudi 50 minut v konici)grem raje peš; kadar ravno ne vliva na polno. Peš rabim nekako 45 minut hitre hoje, glavna težava so semaforji.
  p

 11. bmasina - 24.01.2012 ob 14:38

  Nikoli mi ne bo jasno, zakaj so nekje na polovici prejšnjega stoletja ukinili tramvaj in uvedli bolj “moderen” avtobus v LJ. Katera genijalna buča si je to spomnila in kaj ji je rojilo po glavi?! Zdaj jih pa imamo; hrupne, drage, počasne in prenatrpane….avtobuse! Na njih grem samo še če padajo ošpičene prekle ali pa, ko nastopi polarni mraz, tega pa je zadnjo zimo bore malo. Živelo kolo!!!

 12. Shajtana - 24.01.2012 ob 15:11

  Jaz imam sedaj srečo, da grem na končni postaji enega busa in grem dol praktično še preden se najbolj nagužva. Načeloma so vozniki prijazni, pač nekateri pa tudi ne…ampak ok, sej tko je povsod.
  Se pa strinjam s tanci, tole je pač socializem v najslabši obliki. Mi smo tm zarad LPP-ja in ne on zarad nas, tko da mormo lepo plačvat pa bit tih. Tega, da ni validatorja na vseh vratih pa tud jaz ne štekam, sj ni fora da te špfer vid da piskneš ampak da piskneš pa nej natlačjo kontrolorje pa tiste k se švercajo oglobijo z visoko kaznijo in nej to striktno delajo vsak dan kako leto potem pa bo…

 13. tanci - 24.01.2012 ob 15:22

  Po mojem so validatorji samo na začetku prav zaradi kontrolorjev. Ti ponavadi pridejo gor na prvih vratih (vsaj po mojih izkušnjah) in verjetno bi se marsikdo (ki se vozi na “žetone”) validiral samo takrat, ko bi zagledal bližajočega kontrolorja :D . Potem bi ti pa mnogo težje dali kazen (razen če se okol voziš s prazno Urbano in urgentna validacija ne bi bila mogoča ali pa če bi se obesili na čas validacije).
  Po mojem je validator nujen še vsaj na srednjih vratih (dva na prvih vratih sta popolnoma odveč, ker tisti en meter res ne pomeni nobene razlike).

 14. maja - 24.01.2012 ob 16:14

  Ma, večina teh podljetij, ki jim denar brez truda not leti ima te ikonce (tw, fb, mail..) zraven prilimane samo zato ker dober zgleda in ker so kao blazno sodobni. Nivo komunikacije je pa še vedno v srednjem veku.

 15. Vredno branja - 24.01.2012 ob 17:19

  [...] Potniki kot nujno zlo – Irena Jenko, blog Irena Sirena [...]

 16. Francisca R. - 24.01.2012 ob 17:33

  Jaz plačujem bus na moneto, ker enostavno kjer živim ni nikjer trafike, da bi lahko kupila urbano. Seveda ni niti urbanomata. Sedaj sem se že zverzirala, da hodim na bus zadnja, ker, če sem šla prva sem naredila gužvo ravno iz tega razloga, ker je za validirat samo pri vozniku in pa pol metra stran od voznika, da ne omenjam, da so mi vozniki konstantno moril zakaj plačujem z moneto. Fuck you! Kaj tebe briga s čim plačujem, važno, da plačam! No sedaj, ko sem osvojila taktiko, mi noben več ne teži, zato pa pridem vedno zadnja na bus in posledično zaradi tega ostanem brez sedeža. Da ne omenjam točno tega kar so predhodnice mene zapisale, naglo zaviranje! Včeraj na 5-ki je bila skoraj prometna nesreča na Kodeljevem (vozniku je en bebec vzel prednost), ta je naglo zavrl, k sreči ni bilo na busu toliko ljudi, da bi se komu kaj zgodilo. Se je pa danes! In sicer na 22-ki, se vozimo, voznik naglo zavre, gospa pred mano pade s stola in se zabije z vso silo z glavo v štango! Da ne govorim o temu, da je bila gospa starejša in se je res prov fajn udarila v glavo. Se pravi, da vozniki zavoljo tega, da ne doživijo prometne nesreče ogrožajo zdravje potnikov. Fino, moram rečt!

 17. Edvard - 24.01.2012 ob 17:46

  LPP sem iz vseh zgoraj navedenih razlogov ze zdavnaj odpisal in se veselo vozim s kolesom, ali pa grem pes. 37 eur za mesecno od mene ne bodo nikoli dobili.

 18. darja - 25.01.2012 ob 01:23

  Zdaj si pa predstavljajte, da pride en s podeželja v LJ. Kao turist ali v mini šoping! Ker če greš v UKC, ali Opero v večerni obleki, se boš parkiral čim bližje. In colal!!
  Avto naj bi pustili na Dolgem mostu, v Šiški ……kjerkoli na vpadnicah.
  1. da ne delaš gužve, 2. da v centru ne iščeš in plačuješ parkinga, 3….če na Tromostovju spiješ dva kuhanca, da se preluftaš, ko boš sedel za volan, 4…….še zdaj ne vem, ali greš sploh lahko na LPP samo s kešom??

  Imam starše v Šiški – varen in zagotovljen parking, 20 min do Centra-peš. Žabce, vesela sem, a nimam teh težav!

 19. chef - 25.01.2012 ob 09:09
  chef

  Kmalu bodo pa objavili kakšno novo raziskavo, ki bo pokazala, da je 74 % potnikov LPP s storitvami zelo zadovoljnih, 21 % jih je zadovoljnih, 4 % so pogojno zadovoljni, 1 % pa nezadovoljnih.

 20. irena - 25.01.2012 ob 09:11
  irena

  kdaj so pa pri LPP nazadnje naredili kakšno raziskavo, ki se ne bi nanašala na donosnost kakšne linije (in so jo ven privlekli samo kot argument pri ukinitvi te linije)?

 21. tanci - 25.01.2012 ob 10:03

  @darja: Bus lahko plačaš z urbano (naložiš keš na urbanomatu) ali pa z moneto. Gotovina ni opcija že kar nekaj časa.

  @chef: LOL

 22. Anja - 25.01.2012 ob 10:05

  Če Twitter ni primeren, zakaj potem ne skličejo novinarske konference in odgovorijo na vsa pereča vprašanja?

  Če Twitter ni primeren, zakaj na spletni strani ne objavljajo odgovorov na FAQ?

  Če Twitter ni primeren, zakaj potem davkoplačevalci sploh plačujemo osebo, ki ga odpira in se ukvarja z njim?

  Če Twitter ni…… Ah, ne da se mi več. Saj razumem, da sistem ne bo nikoli idealen, ampak tile Kekci se niti ne trudijo izboljševati!

  Živel monopolizem v banana republiki!

 23. Alenka - 25.01.2012 ob 12:23

  Ja tole z vozički je obup. Jest vsak lubi dan se jajcam z vozičkom na bus in evo jest sm pa glih obratno iskušnjo imela, voznik me je nadru da kaj hodm na prva vrata z vozičkom da so za to tadrug. Pa sm mu sam rekla če mi bo on hčerko tačas čuvu da se validiram, butl. Da ne govorim o klasikih in visokopodnih avtobusih v največji špici k je tud velik invalidov pomaga pa itak noben ne gor voziček nest. ŠOfer se fino stran obrne pa čez okn gleda in kaj lepo čakam nasledn bus k pa itak spet jajca prpelejo. Bistvo je da se ponoč tanovi taprazni okol vozjo grrrrr pa sm že zdavni pritožbo napisala pa se jim zdi škoda časa da bi kdo odgovoru.

 24. smoger - 25.01.2012 ob 18:57

  Lahko bi LPP uvedel posebno hologram (ipd.) nalepko za urbano za vse mlade mamice z vozičkom in bi mamica z otrokom v vozičku imela ZASTONJ prevoz…dokler se uporablja voziček.

 25. Stari zapisi - 6.02.2012 ob 22:35

  [...] Potniki kot nujno zlo - Irena Jenko, blog Irena Sirena [...]

 26. theRiddleOnline - 28.05.2012 ob 09:07

  LPP – ne samo to da me je enkrat na ovinku odneslo iz sedeža proti najbližjim vratom, marsikateri voznik (še posebej na liniji 21) ne ve čemu služi gumb “STOP” ki se ga najde na vsaki tretji štangi. Vstaneš, stisneš “STOP”, se postaviš pred vrata, voznik pa vidi da je postaja prazna in se odpelje naprej. Zamude so, tudi v času ko ni prometnih konic, gromozanske, če pa je po čudežu točen, pa pogosto s postaje spelje tudi do 15 min pred določenim časom na voznem redu … Ko sem dobil motor (kolo s pomožnim motorjem) sem šel povsod v vsakem vremenu raje s tem: nepremočljiv kombinezon malo večje številke da gre pozimi spodaj še bunda, čelada, rokavice, pa gremo. potovalni čas max 1h, tudi v času prometne konice, nobenih težav s parkiranjem, poraba goriva pa 7€/teden, pa sem vsak dan naredil po 60km ali več (btw, nisem iz LJ)

Komentarji so onemogočeni.