Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Licenčne revije po slovensko (ali Irena lista Grazio)

15.03.2012

Razen tega, da se počutim zanič je prehranjevanje svojevrstni projekt, mi tole povečini horizontalno stanje omogoča izživljanje svojih agorafobičnih in pill popping sanj. Pa naj še kdo reče, da ne znam gledati na stvari iz svetle plati! Po dolgem času sem zmanjšala tudi kupček neprebranih revij, ki jih imam zložene ob robu postelje in med katerimi sta bili tudi dve številki Elle (neprebrani, seveda), eni prastari Pogledi (ker so mi vizualno zoprni, me tudi ne pritegnejo preveč k branju), nikoli dokončana Bukla z Mazzinijem v postelji, tri številke Playboya (Brina Knaus ni slaba, moram priznati, Tatjana Tutan je pa precej she-male), no, dve številki Plaboya, ker mi je eno zaplenila mama – zaradi intervjuja s Sašo Pavček (kao, mhm), zadnja Sobotna, predpredzadnji Objektiv, novembrski Delo in dom (revija, ne priloga) in včerajšnji Stop, spremljevalec pri zalezovanju zdravnikov. Še vedno nočejo povedati, kdo bo vodil sobotne Viktorje (ker bo element presenečenja edini pravi presežek?) in na naslovnico so dali Bepop s pripisom “spet skupaj” (kar v bistvu pomeni, da so jih zbrali skupaj za intervju, ne za comeback), pri katerih sem se naučila, da jih danes sestavljajo “trije zaposleni mladi starši in Ana” (ker če nimaš otroka si pač samo ti in zaposlenost ali nezaposlenost ni noben faktor oz. če maš otroka, si v prvi vrsti definiran kot starš in posledično tudi zaposlen).

Enivej. Še dobro, da si naročnino za Mladino delim s sestro, sicer bi tudi to brala odločno predolgo, med vsemi zadevami na kupu pa je bila do nedavnega le ena, ki je bila čisto nova – slovenska Grazia. Rada preverim novosti med revijami in hkrati z ukinitvijo Joy smo na trg dobili slovensko različico licenčne revije Grazia (ki je pravzaprav nadomestila Bello Donno, pri kateri sem prav tako preverila zgolj prvo številko in hitro ugotovila, koliko je ura). Revijo izdaja mariborski Videotop, ki izdaja tudi L&Z (to revijo celo oglašujejo kot najbolje prodajani ženski mesečnik v Sloveniji, resno?), OK! in FHM. Licenčne scene, pač. No, pri Grazii ura kaže približno isto kot pri reviji Bella Donna. Urednica je ista (Špela Štamol), količina prevedenih člankov pa tudi. Prva stvar, ki jo kot bralka pogledam, je to, kdo je članek napisal, ker me preobilje prevedenih zadev pač ne zanima. Ravno zato imam na primer rada Elle, ker – poleg tega, da vzdržuje visok nivo predstavljanja mode s kvalitetnimi editoriali na čelu – fura nekaj svojih izrazito avtorskih vsebin (in osebnosti) z Uršo Jerkič in Petro Windschnurer na čelu. Če sta vam všeč ali ne, to daje reviji neko presežno vrednost in identiteto. Brez jasne identitete ni nič.

In ravno identiteta je tista, ki manjka Grazii. Takšnih in podobnih revij lahko prelistam na morje; sploh ne rabijo biti slovenske, ker je notranjost tako ali tako ista in k branju me pritegne minimalna količina vsebine. V Grazii je ogromno tekstov, ki sploh nimajo navedenih avtorjev, ali pa imajo napisano le ime novinarke, ki jih je priredila (in večino je priredila Barbara Ferčič). Saj je lepo, da so vsaj iskreni glede avtorstva tekstov in se ne podpisujejo pod stvari, ki so jih v resnici prevedli in povzeli, a vseeno. Sposojenost tekstov se na žalost odraža tudi v kakšnih nelogično izbranih zvezdniških imenih, kot je na primer Mollie King (res, koliko Slovenk, potencialnih bralk tovrstne revije, mi lahko pove, kdo je Mollie King?). Avtorskih tekstov je sicer malo, predvsem intervjuji (v prvi številki s Polono Požgan, Katarino Kresal in Vidom Valičem), ki sta jih opravili Špela Štamol in Helena Ajdnik, ter tri kolumne (modna Barbare Fras, “življenjska” Uroša Majcenoviča in “ljubezensko-življenjska” Ule Furlan). Majcenovič ni švoh, Furlanova v pisni obliki nikoli ni bila my cup of tea, pri Frasovi pa sem zanimanje izgubila sredi prve kolone.

Pri modnih editorialih bi lahko tudi z le enim očesom in od daleč takoj opazila, kateri je kupljen (sposojen, karkoli) iz tujine in kateri slovenski. Ampak resno zamerim šele izbor oblek in modnih dodatkov, ki so sicer opremljeni s cenami in znamkami, vendar jih v Sloveniji ne morem kupiti (niti ni navedena spletna stran, prek katere bi jih lahko kupila). Tovrstne revije pogosto listam ravno zaradi oblek, so kot en mali window shopping, in pri tem mi izkušnje nič ne pokvari bolj kot nepopolnost podatkov o predstavljenih zadevah. V Grazii se tako kar tare cenovno sicer dosegljivih znamk, za katere kot nekdo, ki večinoma zapravlja v Sloveniji, še nikoli nisem slišala, njihov nakupovalni vodič na koncu revije pa tudi ne. V reviji si lahko na primer ogledate oblekico nemške znamke mint&berry (ki je zapisana enkrat tako, drugič drugače), sandale prav tako nemškega proizvajalca Tamaris, jopo britanske znamke Numph, pulover Louche, krilo Morgen, Gaastra, Carvela Attack, Fornarina … Nobene od teh znamk pa ne boste našli na seznamu trgovin na eni od zadnjih strani revije. In da ne bo pomote, na našem trgu nedosegljive obleke objavljajo tudi pri Elle, na primer, ampak obleke, ki so opremljene s ceno, imajo vedno navedene tudi v nakupovalnem vodiču. Meni se doslednost pri teh zadevah pač zdi zelo pomembna. Neke standarde je treba spoštovati, ker tiskati barvne strani sicer res ni noben problem.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 15.03.2012 ob 14:30 pod oko sokolovo. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

25 odgovorov na “Licenčne revije po slovensko (ali Irena lista Grazio)”
 1. smoger - 15.03.2012 ob 14:42

  Še vedno pa avtorji (anonimini ali neanonim.) ne navajajo virov pod svojimi zapisi. Škoda.

 2. irena - 15.03.2012 ob 14:56
  irena

  vsak zapis ni plod virov.

 3. smoger - 15.03.2012 ob 15:07

  Ja, maš prav…mal sem posplošil.

 4. lily - 15.03.2012 ob 15:32

  Jaz vem, kdo je Mollie King. :mrgreen:

 5. NatasaP - 15.03.2012 ob 15:54

  Čevlje Tamaris ima par zasebnih trgovin, ena je tudi v hali A in so fajn za nosit.
  Drugač sem pa tud sama prelistala Grazio z velikimi pričakovanji, pa ni niti približek originalu. Ful seka v oči očitno pomanjkanje teksta in neko oblikovno reševanje tega pomanjkanja. Ampak cena je pa taka, da jo bodo kupili iz firbca, čeprav samo prvo številko :)

 6. irena - 15.03.2012 ob 16:20
  irena

  no evo! tak podatek, kot je to, kje najdeš znamko Tamaris, bi morali vključiti v nakupovalni vodič!

 7. pipi - 15.03.2012 ob 16:41

  Tamaris natikače, s katerimi sem bila zelo zadovoljna, sem vedno kupovala v Gali

 8. irena - 15.03.2012 ob 16:45
  irena

  sej, res ni nobenega razloga potem, da tega niso vključili v nakupovalni vodič

 9. staša - 15.03.2012 ob 17:25

  meni pa se ne zdi čist tak – moda je sveža, aktualna, fotke zakon (btw., revije spremljam jih od malega, domače in tuje) + vsebine so super, okusne in sproščeno napisane – ni to bolj važno od prireditev ali prevodov??? js jo bom kupovala, sploh zarad cene!

 10. irena - 15.03.2012 ob 17:47
  irena

  hja, meni je očitno avtorstvo bolj pomembno od generičnih prevedenih/prirejenih tekstov.

 11. baby - 15.03.2012 ob 19:02

  Zgooglala sem Mollie King, pa še vedno ne vem kdo je o.O

 12. maja - 15.03.2012 ob 19:42

  Pomoje bo Viktorje letos vodil Lado….

 13. ananas. - 15.03.2012 ob 21:56

  Js sm 99,9%, da bo Slakonja.

  In točno to, da dajejo v revije obleke, ki se jih pri nas ne da dobit, tudi mene TAKO znervira, uh!

 14. irena - 15.03.2012 ob 22:02
  irena

  joj, ne, Slakonje je za letos že preveč. naj bo Jonas z dvojčicama :mrgreen:

 15. lily - 16.03.2012 ob 00:55

  Ne, Slakonja baje ne bo, ker je utrujen od Misije.

 16. irena - 16.03.2012 ob 01:29
  irena

  hočeš rečt, da smo mi utrujeni od njega :P

 17. klementina - 16.03.2012 ob 07:23

  jao, groza od nase casopisne, modne ali kakrsnekoli ze scene….! ce ze kupim modno revijo, jo kupim v originalu (najveckrat Uk)….. kot si rekla, premalo izvirnega, se bolj na zivce mi pa grejo kao stilski nasveti s trgovinami, ki jih ni pri nas….. ok, internetna prodaja pa to – but, helloooooo…

 18. Barby - 16.03.2012 ob 12:46

  Irena, meni pa ni jasno (in te občudujem!), kako ti uspe in hoditi v službo in prebrati vse te časopise/revije/knjige, pisati ta blog, pogledati najpomembnejše zadeve na tv, srfati po netu, se družiti s prijatelji, skrbeti za dom… ne vem, sem samo jst tako neorganizirana ali pa nesposobna?

  Viktorje bosta vodila dva. S&S.

 19. lily - 16.03.2012 ob 13:50

  Btw, a je to na naslovnici hudo izboljšana Angelina? Prisežem, da se mi zdi ena iks ženska, ki ji je samo močno podobna.

 20. ParfumeGirl - 16.03.2012 ob 16:55

  Ko si ravno omenila Joy. Marčevskega sem neuspešno iskala na dveh kioskih in so mi povedali, da so revijo ukinili, baje nekaj zaradi prevodov.
  Družbi, ki je izdajala revijo, sem napisala tudi mail, a sem dobila odgovor, da mail ne more biti dostavljen :(

  A mogoče bolj natančno veš, kaj se je z revijo zgodilo in ali jo bodo še kdaj izdajali?

 21. irena - 16.03.2012 ob 18:50
  irena

  v bistvu ne, bolj malo vem o tem

  @Barby, v resnici so se te revije kopičile, dokler nisem zbolela in imela čas prelistati vse za nazaj – in dejansko bolj listam kot berem, preberem samo članke, ki me pritegnejo, ne od a do ž (kot na primer moja sestra, ki Mladine bere tudi za tri tedne nazaj).
  na televiziji praktično ničesar ne gledam brez multitaskanja, pa še to zadnje čase spremljam samo Kardashianse (i know, i know, my guilty pleasure), pa dnevnik. oboje omogoča še kakšno tipkanje vmes. Housa itak ni več, downloadih zadev pa tako ali tako ne gledam, ker če imam na računalu in lahko pogledam kadarkoli, potem ne pogledam nikoli.
  in iskreno, družim se z zelo malo ljudmi, redno samo z dvema in družino (o ja, občutek krivde me napada v rednih intervalih), največji time consumer je pa res blog. ampak se kar ne dam. če bi lahko vmes prebrala še kakšno knjigo več in v povprečju spala dve uri več, bi bilo perfektno! :D

  S&S? A dej me rajcat! :D

 22. magrateja - 16.03.2012 ob 19:43

  zihr je en s sanja grohar! :mrgreen:

 23. alenka - 16.03.2012 ob 23:19

  tudi sama sem mislila spisat eno objavo o teli reviji, kjer mrgoli lapsusov, ampak še nisem. ni modna, ni ženska, ni trič trač. je vse a hkrati nič. kar nekaj trapastih člankov (recimo kako george clooney pelje svojo zdajšno na lokacije, kjer je bil z bivša in kako se obe jezita ko jima je pohodil obleko – pa eni mislim da sploh ne stoji na obleki, nobena se pa ne jezi kot to piše and so on. poneumljanje).. kar težko verjamem, da je denar za take lejm revije:s

 24. Lynx - 17.03.2012 ob 03:50

  Angelina je na tej naslovnici čudovita! :)

  P.s. Kdo sta S&S???

 25. Lynx - 17.03.2012 ob 03:51

  Jaz pa berem sam Mladino, Delo in dom in Dnevnik občasno od slo revij. Druge so mi kr nekaj.

Komentarji so onemogočeni.