Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Politika in moda za začetnike

4.04.2012

Po drugem dnevu Philipsovega tedna mode me je zasledovala le ena misel – da so mladi talenti prekosili že uveljavljena imena. Končni občutek po torkovih sklopih modnih revij pač ni bil preveč dober, pa ne samo zaradi konfuzne revije Maje Ferme, ki je med predstavljanjem luksuznih oblačil, primernih za glamurozne dogodke (beri: za rich bitch na jahti) med Depeche Mode v glasbeni podlagi vtaknila nekaj izjav očitno resničnih ljudi o stanju v državi – o zakoniku in revščini. Moda in družbeni komentar sploh nista nov parček, ampak prej stara znanca, a politično noto se da v modni izraz vpeljati veliko bolje, kot pa je to naredila Fermejeva. Tiste ponesrečeno narejene prekinitve glasbe med korakanjem visokih škornjev, enkrat na svetlečih rock puncah, drugič na porednih damah s čajanke, niso bile povezane z ničemer, še posebno pa niso bile noben posrednik ali vezni člen med modo in družbeno kritičnostjo. Bilo je samo … neposrečeno. Awkward.

Karkoli že, čeprav je Fermejeva malo ukradla šov (na žalost iz vseh napačnih razlogov), so bili del njega tudi drugi. Mehka in neukročena Aleksandra Brlan, ki je na modno pisto pripeljala alstarke in balerinke ter zaradi Riders on the Storm (žal) delovala kot spremljevalka glasbi in ne obratno (s tako značilnimi pesmimi je jeba), pa Firma (Sanja Grcić) z jazzy Johnom Zornom za spodaj in kekčevimi klobuki za zgoraj (čeprav so mi punce v resnici delovale bolj šerlokholmsovsko), in m*faganel z ofis šik krili do kolen ter kosmatimi rokavi in čevlji (in enim samim mufom!). Vmes nekje je bila še Nicola de Main, ki sem jo že pozabila, v popoldanskem sklopu pa nekaj, kar je Petra Windschnurer opisala kot sklop, “bolj pisan na kožo estradnicam”. Nuff said. Temu primerno se je struktura obiskovalcev v prvi vrsti povsem zamenjala, na belo pisto so od blizu gledale Alenka Godec, Nuša Derenda, Maja Malnar, Anja Križnik Tomažin, Ivana Šundov in celo Urška Bačovnik, ki so spremljale modne revije Urše Drofenik (moda za “svečane priložnosti” se tokrat nadaljuje skozi vijolične, modre, črne in bele odtenke), Simone Lampe z recikliranimi moškimi suknjiči in končastimi kučmami, Maje Štamol s par seksi zadevicami in siceršnjo klasiko za večerne priložnosti, precej neenotno kolekcijo Ymocion Vladimire Kralj in na koncu še Mira Mišljena, ki je manekenkam v referenci na Ano Karenino potegnil kape do nosu. “Vsega je kriv Tolstoj.”

Moj top 3 včeraj predstavljenih kolekcij bi sestavljali Grcićeva, Brlanova in Faganel, v tem vrstnem redu, čeprav me nič v resnici ni navdušilo v celoti, prej posamezni kosi. Kot celotna zgodba mi je pač najbolje delovala kolekcija Firme. Punce so bile kot urbane detektivke in dvomim, da bodo ti plašči kaj dolgo čakali na kupce …

Aleksandra Brlan:

Počasi sestavljam tudi svojo lestvico najljubših manekenk, pa čeprav se obrazi kar precej ponavljajo glede na lani. Včeraj so bile težave z obutvijo in po modni pisti se je menda sprehodila tudi ena bucika, sicer pa je bil popoldne v prvi vrsti vsaj en otrok, bolje oblečen kot jaz kdajkoli, zvečer pa vsaj dva s kompleksom Anne Wintour (beri: s sončnimi očali). And a girl with hoodie. Two of them, actually. Ko je slekla eno majico s kapuco, je imela spodaj še eno. Temu se reče predanost.

Pred nami je še tretji večer in finiš. Mislim, da bi morala obuti balerinke. Zanalašč.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 4.04.2012 ob 11:16 pod dogaja se, fešn obsešn. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

15 odgovorov na “Politika in moda za začetnike”
 1. mateja - 4.04.2012 ob 14:06

  Podpiram tvojo odločitev za balerinke! btw: ful si simpatična v živo… :) In super je brati tvoj blog!

 2. irena - 4.04.2012 ob 14:15
  irena

  o, hvala :oops: :D
  in če bo šlo takole naprej z vremenom, potem res sledi en upor v balerinkah. ali pa alstarkah? Aleksandra Brlan pravi, da lahko. :cool:

 3. smoger - 4.04.2012 ob 14:30

  Kdo je punca v ‘Ferme seriji’, skrajno desno (črno mini krilo)?

 4. irena - 4.04.2012 ob 14:32
  irena

  kako je tejle manekenki ime, pa ne vem.

 5. smoger - 4.04.2012 ob 14:47

  Škoda. Zame je edina, ki izstopa na fotkah.

 6. smoger - 4.04.2012 ob 14:55

  Nisem strokvnjak na tem področju, ampak tale res ima nekaj več…
  bit.ly/HnFXzc
  What do u think?

 7. irena - 4.04.2012 ob 15:37
  irena

  a ta nekaj več je visoko čelo? :P
  hecam, hecam. she’s pretty.

 8. smoger - 4.04.2012 ob 16:06

  Ja, čelo. :lol:

  Vesele oči. :cool:

 9. kiki - 4.04.2012 ob 16:13

  Lajkam, da smoger lajka čelo! Visoka čela FTW!

 10. mimi - 4.04.2012 ob 18:23

  irena, a si včeraj imela višji čop in živo rdeče ustnice v krem trenču perhaps?^^ sicer se pa strinjam, da ni bilo presežkov. plašči so super in velik JA balerinke/allstarke!:)

 11. ananas. - 4.04.2012 ob 21:48

  Rahel off topic, ni Fermetova? :D
  Drugače so mi pa včerajšnji precej bolj všeč.

 12. irena - 5.04.2012 ob 01:05
  irena

  ma ne vem, enkrat smo že debatirali o tem. zaradi mene je lahko Ferjemeva ali Fermetova. in njen tip me je danes grdo gledal :mrgreen:

  @mimi, žal, nikoli nisem našminkana :)

  @smoger, samo zate sem izvedela, da je dotična manekenka Hrvatica ;)

 13. smoger - 5.04.2012 ob 08:46

  @irena: Hvala za trud. :)

 14. smoger - 5.04.2012 ob 08:58

  Aja…a si mela že Jeleno Proković za posladek dneva? Obstaja ena fotka iz Dela…da padeš po tleh. Khm.

 15. samokodela - 5.04.2012 ob 15:38
  samokodela

  Mene pa zanima moda za četnike! Kako je s tem!?

  Kaj pa nova moda za četnike ki so stopli na mino!?

Komentarji so onemogočeni.