Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Kdo je dobil oskarja za kinematografjo?

13.03.2014

Ah, ko so pri Oskarjih lani kategorijo art direction preimenovali v production design, sem mislila, da smo se končno znebili trapastih prevodov v “umetniško režijo”, karkoli naj bi že to bilo. Ampak ne, tudi production design ne spodbudi prav vseh, da bi se morda malo bolje pozanimali o vsem skupaj in ugotovili, da gre za scenografijo. No, sicer pa sem letos videla tudi nekaj oskarjev za “kinematografijo”, ker očitno tudi na splošno razgledanost ne gre računati. Resno, oskar za kinematografijo? Vsakemu pismenemu človeku, ki dela v medijih, bi se moralo nekaj zdeti čudno. Na 24ur.com se jim na primer je in so zadevo naknadno popravili, pri Slovenskih novicah pa ne.

Nagrada za cinematography je nagrada za fotografijo. Na kratko. Ni večje znanosti (pa čeprav vsako leto ob poročanjih o Oskarjih ugotavljam, da očitno je). Pri Slovenskih novicah so tako pravilno omenili kategorijo fotografije, zraven pa še kinematografijo. Kipce so v pravem številu našteli samo zato, ker so pozabili na montažo zvoka, sicer so nevede podelili dva za isto kategorijo (enkrat prevedeno prav, enkrat narobe).

Scenografija pa se je med drugim izgubila pri Žurnalu, čeprav niso izumili najboljšega prevoda – nekje sem opazila tudi “produkcijski dizajn”.

Toliko o dejstvih. Ja, vem, pikolovska sem, a Oskarji so ena od zadev, kjer si to privoščim in izživim svojo pikolovskost do konca. Tko je.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 13.03.2014 ob 11:19 pod oko sokolovo. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

6 odgovorov na “Kdo je dobil oskarja za kinematografjo?”
 1. anabela - 13.03.2014 ob 13:26

  ja, production design je scenografija. Cinematography pa je fotografija, slovenska titula tu pa je “direktor fotografije”.

 2. kat - 13.03.2014 ob 13:45

  A tvoj komentar je samo povzetek tega, kar je napisala Irena? Ker sicer ne razumem, saj to je že napisala.

 3. spookymulder - 13.03.2014 ob 15:33
  spookymulder

  Nisi pikolovska, saj je prav, da se stvarem reče tako, kot se jim mora, da na koncu ne dobimo nekih jarih kač brez smisla. Ker kinematografija in oblikovanje produkcije pač ne pomeni ničesar in si nek človek, ki prebere tako novico, niti ne more ustvariti prave slike, za kaj pravzaprav gre.

  Je pa izvirni greh takih napak predvsem v tem, da o določenih področjih pišejo ljudje, ki se na to sploh ne spoznajo in očitno niti nimajo pravega interesa, da bi si vzeli čas in preverili o čem pišejo.

 4. uršula - 14.03.2014 ob 12:17

  jaaa, ampak številke se ujemajo – sedem oskarjeve za sedem kategorij, čeprav so eno ponovili dvakrat. oz. nekdo ni naredil domače naloge in šel preverit, za katere kategorije je film dejansko dobil nagrado : (

 5. filmoljub - 17.03.2014 ob 10:10

  No ja, če smo še malo bolj pikolovski (ne govorim o lastnem razumevanju, temveč o privzetih in uveljavljenih normativih), potem lahko recimo tudi ločimo fotografijo od kinematografije. Prva je statična slika, fotka pač, druga pa premikajoča se, filmska slika. Boljšega izraza očitno ni. Tako da kinematografija = filmska slika.
  Ja, tudi jaz sem picajzel za te reči. :lol:

 6. irena - 17.03.2014 ob 10:20
  irena

  super, to nima nobene veze s prevajanjem cinematography v kinematografjo.

  sicer pa:
  kinematografíja -e ž (ȋ) dejavnost, ki se ukvarja s snemanjem, izdelovanjem in predvajanjem filmov: produktivna in reproduktivna kinematografija / avtorska kinematografija pri kateri je ista oseba režiser, scenarist, snemalec // ustvarjanje, katerega izrazna oblika je umetniško delo iz slik na filmskem traku: film se uvršča med vidnejše dosežke jugoslovanske kinematografije ♪

Komentarji so onemogočeni.