Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Če ste mislili, da je ameriška ambasada v Ljubljani zaščitena kot kočevski medved …

7.01.2015

… bi morali videti tisto v Budimpešti. Saj vem, kje drugje na svetu so ameriška (pa še kakšna druga) veleposlaništva še bolj zaščitena, ampak če izhajamo iz Ljubljane, kjer imajo poseben tretma samo Američani (ali pač ne?), ki z ogromnimi količki strašijo tam za Moderno galerijo, potem mi proti Madžarom nismo nič.

A veš tisto, ko se nič hudega sluteč sprehajaš po parku in ugotoviš, da je šestina parka vedno pripravljena, da jo praktično odrežejo stran in zabarikadirajo? In potem še ne moreš fotografirati čudovite stavbe ob veleposlaništvu, ker je fotografiranje v širšem območju (njim se to verjetno zdi ožje območje) veleposlaništva pač prepovedano. To območje sicer obsega pol ulice, “na varnem” za ograjo so še sosednje hiše, širši lok pa sestavljajo količki, ki smo jih vajeni tudi v okolici ljubljanske izpostave ameriških sanj. V bistvu moramo biti hvaležni, da se lahko v Sloveniji sploh vozimo mimo ameriške ambasade. In sploh ne vem, kaj so tiste stvari, ki se dvignejo iz tal – očitno so opremljeni tudi za morebiten napad s tankom ali karkoli. Cray cray.

Ambasada je sicer na zgornji fotografiji šele zadaj, ta rumenkasta bajta. Položaj zabarikadiranih ulic je ob Trgu svobode kar malo ironična …

Stavbe ob ambasadi, ki sem jo hotela fotografirati, nisem uspela dobro ujeti, sem se pa zato fotografsko sproščala na številnih drugih.

Nimam sicer veliko pojma o arhitekturi, ampak stavba na zgornji fotki mora biti v art deco stilu. In hecno je, da sem ga na veliko občudovala, nenazadnje je v tem slogu zgrajena tudi blagovna hiša na ulici Andrassy, ki sem jo že omenjala, ampak fotografirala jih pa nisem dosti … Eh.

Spodaj na hiši sicer piše Gorenje. Zdelo se mi je zanimivo, heh.

Ne vem, kako je to možno, ampak prisežem, da je v Budimpešti sonce zahajalo kakšnih 25 minut prej kot pri nas. Res!

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 7.01.2015 ob 14:43 pod foreign ekspedišn, oko sokolovo. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

10 odgovorov na “Če ste mislili, da je ameriška ambasada v Ljubljani zaščitena kot kočevski medved …”
 1. Papir - 7.01.2015 ob 14:46

  Krasne stavbe. Sicer meni ni všeč ta avstro-ogrski meščanski slog, kot je npr. tudi v Trstu, ampak pročelja so vseeno lepa. In ja, čudno za ambasado … Mogoče pa kaj pričakujejo :)

 2. irena - 7.01.2015 ob 14:49
  irena

  Američani nekako niso dojeli, da bi jih ljudje manj glodali, če se ne bi s temi pretiranimi varnostnimi prijemi prav nastavljali. tako se pa prav prilimajo na tvoj ksiht in te silijo k temu, da razmišljaš o njih in o njihovi paranoji pred ostalim svetom.

 3. magrateja - 7.01.2015 ob 15:18

  Sonce zaide prej, ker je B. bolj vzhodno, oceno si pa zgrešila za eno samo minuto, 24 je razlike :) http://www.esrl.noaa.gov/gmd/grad/solcalc/sunrise.html
  (ne, ni mi dolgčas, zakaj vprašaš?)

 4. irena - 7.01.2015 ob 15:26
  irena

  hahaha :D
  ampak res se mi ni zdelo, da je lahko takšna razlika med mestoma, ki sta si oddaljena kakšnih 5 ur vožnje :D

 5. magrateja - 7.01.2015 ob 15:37

  Mene je tudi presenetila taka razlika. Ubogi revčki na robu časovnega pasu!

 6. lily - 7.01.2015 ob 20:24

  To stavbo z Gorenjem sem tudi jaz opazila konec junija.

 7. maša - 7.01.2015 ob 21:15

  meni gredo kar kocine pokonci ob teh lepih stavbah :) tista zgornja pa je bolj art nouveau oz. secesijska, kot art deco. pri art decoju je več geometričnih vzorcev, manj mehkih linij. tudi obrazi so značilni za secesijo.

 8. irena - 7.01.2015 ob 21:35
  irena

  ha, potem mi je najbolj všeč art nouveau in art deco, en sam art! :cool: :D

 9. PMB - 7.01.2015 ob 22:35

  Pri nas je sicer verjetno res najbolj vidno zaščitena ameriška ambasada, ampak naj povem, da je takoj zraven nje (oz za njo, če gedaš s Prešernove), tudi ruska ambasada. tako da lahko rečeš, da vsaj tisti policist v uti straži obe, ne samo ameriško ;)
  vsekakor ni edina ograjena ambasada (enako v soseščini tudi ruska, nemška in avstrijska).
  scer pa tole v Budimpešti ni še nič. Si že videla tisto v Sarajevu?Imajo betonsko ograjo, ne samo količkov ;)

 10. irena - 7.01.2015 ob 22:39
  irena

  ni edina ograjena, je pa edina ograjena s tistimi res debelimi količki.

  moram drugič v Sarajevu preveriti ta bunker :mrgreen:

Komentarji so onemogočeni.