Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Skuta, curd in quark

30.07.2015

Problem s špinačo je, da potem, ko v Mercatorju kupim tisti paket zelenja, ves teden jem špinačo z vsem – le tako jo lahko porabim pred iztekom roka. In včasih sem bolj pri volji za pranje solatastih zadev, drugič pa manj, ampak vsekakor špinače z vsakodnevnim smutijem nikoli ne bi porabila v enem tednu, zato pristane tudi v solati in še marsikje.

Kakorkoli, v bistvu sem hotela pisati o skuti, ker jo zadnje čase pogosto dodajam smutiju. Tako je še najbolje; skuto kot tako težko prebavim, tudi zato, ker mi nekako v grlu pusti res zoprn, zoprn priokus, ki kar noče iti stran. Zadnjič sem prvič kupila albuminsko (torej sirarsko) skuto, ki ima kar malo drugačen okus, pa tudi krajši rok trajanja.

Sprašujem se, če je albuminska skuta morda tisto, kar na Švedskem (in verjetno še kje, a ta primer poznam) prodajajo kot quark? Ker si kar nisem na jasnem, kaj bi bilo to pri nas (če je curd pač navadna skuta). Kje tukaj vmes pride cottage cheese, ki ga prevajamo v zrnati sir (v trgovinah vidim samo Megglejevega in Dukatovega), sploh ne vem, mi pa ta ravno tako ne paše na požiralnik, heh. Rikota ja pa verjetno že čisto iz drugega filma. Sicer sem zadnjič naletela celo na albuminsko skuto iz kozjega mleka, ki je bila zapakirana kot da gre za izjemno smrdljivo reč (v posodici, pa še v nepredušni vrečki), vendar si je zaradi res kratkega roka trajanja sploh nisem upala vzeti. Res pogrešam embalaže za ljudi v ednini, heh.

Kakorkoli že, smutiji s skuto so trenutno moj najljubši zajtrk. Ponavadi z mlekom, banano, špinačo, žličko medu in zamrznjenimi borovnicami. Njam njam. Žal mleko redko nadomestim s čim drugim, na primer s kokosovim mlekom ali podobnimi napitki, ker mi redko uspe liter porabiti tako hitro in bi potrebovala vse v pollitrskih embalažah (in to takšnih, ki niso potem veliko dražje kot če bi kupila večjo količino, heh).

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 30.07.2015 ob 11:51 pod foodgasm. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

10 odgovorov na “Skuta, curd in quark”
 1. Ana - 30.07.2015 ob 15:34

  +1 za hrano v manjših pakiranjih po primerljivi ceni :D

 2. cmrljica - 30.07.2015 ob 17:06

  v Sparu in Hoferju imajo mlado spinaco v 100/125g pakiranju, Mercatorjeva doza je res za Popaja

 3. irena - 30.07.2015 ob 18:03
  irena

  a res? hvala za info!

 4. magrateja - 30.07.2015 ob 19:20

  Albuminska/sirarska skuta je v resnici zelo sorodna oz. ista zadeva kot rikota – obe sta narejeni iz sirotke in zato tudi lažje prebavljivi.

 5. cmrljica - 30.07.2015 ob 19:52

  cist res ;) v Sparu jo dobijo ob torkih in sobotah, v Hoferju se skriva v enaki embalazi kot motovilec

 6. ayu - 30.07.2015 ob 21:55

  Mmmm, slana albuminska skuta je meni tako dobra! Spominja me na kajmak, ampak mi je boljša, kajmak se mi zdi preveč masten.
  Kokosovo mleko je sicer precej simpl narediti iz kokosove moke v vroči vodi, pa še ceneje je kot tisto v tetrapaku. Ampak jaz sem prelena za kaj takega. Potem pa sploh nobenega ne pijem :)
  Na splošno mi je najbolj pri srcu hrana, ki si jo sam stehtaš, pa še nepotrebni embalaži se izogneš.

 7. irena - 30.07.2015 ob 22:43
  irena

  res je, ampak vse hrane si žal ne moreš sam stehtati in odmeriti.

 8. maja - 31.07.2015 ob 10:46

  Jaz edin s čokolado nimam takih problemov… :-)

 9. ayu - 31.07.2015 ob 21:31

  Me zanima, kako točno delajo tiste nemške no-waste trgovine. Ker tudi če si njihovo sodo bikarbono, olje in stročnice domov vse prineseš v starih vrečkah, jih morajo oni nekako spraviti v trgovino. Sploh to, kako prevažajo čistila, mi ni povsem jasno.
  Sicer pa jaz proizvedem ogromno embalaže, pa sploh ne kupujem pripravljenih obrokov, ne uporabljam ličil, nimam hišnih ljubljenčkov… :/
  Pozdravljam tiste trgovce, ki tvojega nakupa ne zapakirajo avtomatično v vrečko, ampak te vprašajo. Sicer pa se jih vedno branim.

 10. irena - 1.08.2015 ob 16:50
  irena

  mene kar boli, če slučajno pozabim svojo platneno vrečko doma, sicer jo imam vedno v torbici.

Komentarji so onemogočeni.