Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Muzej iluzij in najboljši burger v Zagrebu

5.08.2015

Izleti v Zagreb so vedno luštni, sploh če imaš v načrtu obisk lokala, kjer naj bi prodajali najboljši hamburger v mestu, in Muzeja iluzij (Ilica 72). Slednji se je sicer izkazal za precej majhno zadevščino, zapolnjeno večinoma s 3D slikami in optičnimi štosi, ki jih poznamo že z interneta (to 21. stoletje je cela jeba, vem), ampak imajo tudi nekaj res zanimivih sob, ukrivljenih in predelanih tako, da se poigravajo z vizualnim dojemanjem in/ali ravnotežjem.

Vstopnina stane 40 kun, kar je dobrih 5 evrov. Upam, da se kdaj v prihodnosti tudi razširijo, ker vsekakor pokrivajo zanimivo področje, ki bi lahko ob večjem prostoru (in verjetno tudi finančnih zmožnostih) še bolj izkoristili.

Še bolj instagramabilno je bilo kosilo v lokalu Yellow Submarine, ki je pravzaprav kar blizu Muzeja iluzij (na Frankopanski 11). Sploh zato, ker sem lokal tudi našla prek instagrama, ki se mi zdi kar uporabno orodje za zapomniti si kakšne kraje (in lokale) za obiskati. Fotkanje hrane ne gre v nič, ljudje! Heh.

Hrvati in Slovenci si očitno delimo val navdušenja nad hamburgerji in “craft pivi”, v Yellow Submarine imajo kar dober nabor hmeljevih zvarkov, med njimi tudi Bevoga. Natakarica sicer ni bila navdušena nad naročeno pijačo, čeprav ne vem, zakaj, saj je Bevog stal skoraj enkrat več (32 kun = 4,2 eur) kot lokalno pivo Zmajska pivovara (18 kun = 2,4 eur). In priznati moram, da mi je bil pale ale Zmajske pivovare tudi bolj všeč. Menda je podoben Peliconu, ampak težko rečem, ker ga edinkrat, ko sem se znašla v Tozdu, ravno niso imeli. Pfff … Kakorkoli, zmaja lahko poskusite tudi v ljubljanskem Sir Williams’s Pubu na Tavčarjevi in kupite v trgovini Birbox, v Mariboru pa v Kavarnici RoKaj. In zmaj bi sicer lepo pristajal v Ljubljano, a jebiga.

Poleg prijetno domiselnega interierja, super zgovorne in precej domače natakarice (ki je sicer sprva hotela preskočiti na angleščino, a ji ne bomo zamerili, še posebno ne po njenem navdušenju, ker sva pivo pila iz steklenice), prijetne glasbene podlage in hecnega mini stranišča, je piko na i seveda postavil ta najpomembnejši faktor – hamburger. In dober je bil, zelo dober. Kljub nabitosti je deloval nekako lahko, meso je bilo zelo fino, drugič bom  pazila le na naročilo brez čebule.

Pri našem Hoodburgerju mi je morda bolj pri srcu kruh, velikost je primerljiva, sicer pa tudi Yellow Submarine stavi na podobno zgodbo o lokalni hrani brez dodatkov. Jedi postrežejo na lesenih dilcah in se na sploh trudijo uresničiti dobro zamišljeno atmosfero pri opremi in celotnem videzu. In prvič sem videla starejšo gospo, ki je prišla sama na hamburger (ne zanikam, da je bila izkušnja prostora morda boljša tudi zaradi nje).

Krompirček dobite že za 10 kun (1,3 evra – toliko na zagrebških ulicah stane tudi pečena koruza), 15 kun (slaba 2 evra) stane krompirček s polivko in karamelizirano čebulico. Pri burgerjih vas bo klasika prišla 32 kun (4,2 eur), najdražji pa je tris mini hamburgerjev za 45 kun (slabih 6 evrov). Naslednjič zagotovo pade tale trojček …

Priporočam.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 5.08.2015 ob 11:03 pod dogaja se, foreign ekspedišn. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

4 odgovorov na “Muzej iluzij in najboljši burger v Zagrebu”
 1. pokahontas - 5.08.2015 ob 11:18

  objava kot naročena za prihajajoči vikend :)

  če te kdaj ponese v Porto obišči Real Hamburguerio // https://www.facebook.com/RealHamburgueria – da se ti zmeša od vseh finih kombinacij ;) )

 2. majda - 5.08.2015 ob 11:56

  Pivček je ratal tko hipsterski, a ne…

 3. Ninea - 5.08.2015 ob 18:31

  Glede top zagrebškega burgerja – z dragim sva ta vikend jedla obema osebno TOP burger kar v podhodu železniške (baje so najboljši bureki in burgerji vedno nekje ekstremno blizu) – bil je fenomenalen!! Poskusi ob naslednjem obisku(ko prideš dol po tekočih stopnicah desno, imajo ogroooomne pice v “vitrini”, tam imajo tudi burgerje)!

 4. D. - 5.08.2015 ob 22:41

  Drugič pa opozorilo: ne beri objave lačen. Hvala. :)

Komentarji so onemogočeni.