Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Madžarske nenavadnosti

13.08.2015

Kdo bi si mislil, da je severno-zahodni del Blatnega jezera takšno leglo bizark, dobrih ali slabih. Med slabimi je to, da med vožnjo ob cesti vidiš slona (ker je bil v mestu cirkus), da ne omenjam “afriškega muzeja”, kjer stoji nekaj kolib ob katerih se lahko fotografiraš s kartonastimi Masaji. Resno. V okolici Keszthelyja kar tekmujejo v številu muzejev in razstav, ogledaš si lahko na primer madžarski parlament, narejen iz 4,5 milijonov morskih polžev (točno tako je pisalo) ter mrhovinarski muzej s 150 trofejami divjih živali, ki jih je šest “lovcev” ubilo na petih kontinentih. Čestitam, res.

Tu so še razstave vozov, starih štedilnikov, marcipana, največje mini železnice v Evropi, kadilakov, vojaški muzej na prostem (v bistvu par tankov in helikopterjev), razstavi mučilnih naprav in erotike sta pa tako ali tako stalnica v vsakem drugem turističnem kraju. Ampak v resnici sva si kar morala ogledati le eno od nenavadnosti, ki sva jih našla med turističnimi pamfleti (nabiranje materiala na turističnih info točkah je najin mali počitniški hobi) – budistično stupo. Menda gre za največje budistično svetišče v Evropi in pot do nje ni tako lahka, saj je makadamska pot do vrha hriba v Zalaszántóju precej luknjasta. Na vrhu pa sredi gozda res stoji 30 metrov visoka stupa, ki jo je ob odprtju obiskal tudi Dalajlama.

Pot sva nadaljevala v Sümeg, kjer stoji en od mnogih gradov, ampak v resnici sva se ustavila samo na porciji leta 1972 v kavarni, kjer ti limonado naredijo s švepsom, citronko in sladkorjem. Stoli so bili v resnici v kar slabem stanju in nič kaj udobni, ampak popotovanje nazaj v času je bilo vseeno zabavno. Celotno področje je sicer popotovanje v preteklost, vsaj kar zadeva cene – kepica sladoleda stane 0,65 centov ali manj.

Pravi cilj dnevnega road tripa je bila v resnici Tapolca s svojo jamo, po kateri se lahko obiskovalci potepajo s čolnom. Res je bilo vroče in jama s stalno temperaturo tik po 20 stopinjami je zvenela zelo mamljivo. Na žalost se je potem izkazalo, da te po dveh urah čakanja v vrsti (ja, dejansko) čaka še polurno predavanje o jamskem svetu, ki poteka v madžarščini (sam pa si lahko prebereš prevode v angleščini na steni). Saj zavestno nikoli ne bi čakala dve uri, ampak ko si že nekaj časa v vrsti se ti zdi neumno, da bi vmes odnehal. Odnehati moraš takoj, ali pa vztrajati do konca, heh.

Opremijo te celo z očali za 3D gledanje fotografij, ampak zadeva bi verjetno naredila večji vtis na komu, ki še ni bil v Postonjski ali Škocjanski jami. Saj ne, da bi se važili, a tudi predstavitveni filmček za jamo v Tapolci smo za Madžare naredili v Sloveniji, kot je bilo moč razbrati iz napisov. Potem te čaka še malo čakanja v vrsti na čoln, ampak takrat si vsaj na hladnem, po treh urah pa vendarle prilezeš do tistega čolnička, s katerim se zapelješ med ozkimi rovi (brez kapnikov) po kristalno čisti vodi … in čez 15 minut si že nazaj. Hja. Zdaj vem, a ne?

Okoli Blatnega jezera imajo Madžari očitno večinoma nemške in nizozemske turiste. Ker sva govorila angleško (v vsem času znam  po madžarsko še vedno povedati natanko štiri  zadeve, jó napot, szia, köszönöm in palinka – dober dan, adijo, hvala in žganje) so bili natakarji pogosto kar zmedeni, ampak ponavadi so v gostilnah med zaposlenimi izbrskali koga, ki je znal angleško. Včasih sem imela občutek, da bi se raje ukvarjali z nemškimi turisti. S tistimi, ki pač prinesejo več denarja. Ampak ni večje panike; pravzaprav je fino, da te nihče ne razume, heh.

Še eno besedo znam: pörkölt. Človek si mora znati naročiti hrano, kajne?

  • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 13.08.2015 ob 11:17 pod foreign ekspedišn. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

3 odgovorov na “Madžarske nenavadnosti”
  1. somersault - 13.08.2015 ob 11:36

    Jaz znam samo eno: hidak :)

  2. lily - 13.08.2015 ob 13:12

    Jaz pa vem, da ptici kosu rečejo fekete rigo (kje je kakšen naglas, tega ne vem). Fekete je črna barva … Pa še köszönöm, ajde, račun (v trgovinu, lokalu) je pa fizet. :)

  3. Rozy - 14.08.2015 ob 15:54

    poznam besedo új (novo). that’s it :)

Komentarji so onemogočeni.