Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Neskončna lepota

16.09.2015

Ponedeljek je bil res lep dan. Lep lep. Prvič sem bila v Rimu, prvič sem videla en teden stare kopenske želvice, dan pred tem sem prvič jedla testenine v Italiji (zakaj sem šele zdaj prvič jedla testenine v Italiji?!), dan za tem pa prvič obtičala na cesti. Dvakrat. Prvič sem videla Kolosej, pa Španske stopnice, Panteon in Trg svetega Petra. Fontana di Trevi je sredi prenove, večji vtis je pustila Piazza Navona s tremi fontanami. In vetrom. In Largo di Torre Argentina. S pinijami. V vsakem mestu si takoj izberem najljubši kraj za živeti in v Rimu je takoj zmaga ta konec. Ta-koj. Pa je bila konkurenca velika …

Mislila sem, da mi ne bo všeč, da bo umazano in hrupno in polno turistov. Ampak ko preživiš Firence, se ti turisti v Rimu ne zdijo več tako pogosti in ko preboliš prometno jebo, se ti vse skupaj zdi samo še zabavna italijanska izkušnja. Tako kot je že skoraj samoumevno, da so ceste v groznem stanju, da boš nekje na ulici naletel na opernega pevca, da ti bo berač naštel vse komplimente pod soncem in da ti bodo spominke prodali Kitajci. Raje kot spominke bi uvozila natakarje. Ta-koj. In njihov caffe machiato, ki bi me lahko prepričal, da začnem spet piti kavo. Ali “kavo”.

Najlepše fotografije so tiste, ki jih ne posnameš. Portret Sofie Loren na vertikalnem delu velikih stopnic nekje v predmestju, ko je bil dan še noseč s pričakovanjem in nebo z dežjem. Ampak deževalo je le toliko, da sva lahko potrdila dobro voljo navzlic vsem nepomembnostim in se odpravila mestu naproti. Če si ogleduješ le znamenitosti, ki ne zahtevajo stanja v vrsti in vstopnin, je izvedljivo. Rim v enem dnevu. Nisem vrgla kovanca v ta pravi vodnjak, ampak vseeno upam, da se vrnem.  Saj vendar vse poti vodijo v Rim, kajne?

Ponedeljek je bil res lep dan. Ob brezveznarijah vsakdanjega boja egov se vračam vanj v iskanju miru. Mislim, da si bom še enkrat ogledala film La grande bellezza. Strah me je bilo, da se mi bo zdel neznosno razvlečen, zato sem ga pred meseci na nacionalki začela gledati z revijo v naročju. Končalo se je tako, da me je proti pričakovanjem povsem prevzel. Sanjski je. Povsem razumem, zakaj komu ni pri srcu, ampak nekateri filmi so kot poezija in ta je eden izmed njih. Neskončna lepota.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 16.09.2015 ob 21:18 pod foreign ekspedišn. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

15 odgovorov na “Neskončna lepota”
 1. Papir - 17.09.2015 ob 08:16

  Ja, Rim res prevzame, tudi meni je bil všeč. Sicer še vedno ni moje najljubše italijansko mesto, ampak veliko boljše od Firenz ali Milana, če mene vprašaš.

 2. bah - 17.09.2015 ob 08:45

  Tvoj tretji stavek sem morala trikrat prebrat, ker sem vsakič prebrala tole: “prvič sem jedla en teden stare kopenske želvice” :D

 3. coldhardbitch - 17.09.2015 ob 09:24

  Mini balkončki s toliko rožami v uličicah so nekaj najbolj ljubkega ever. Meni kar srce vzdrhti, ko jih vidim in se za druge “znamenitosti” sploh ne zmenim.

 4. troBENTica - 17.09.2015 ob 09:55
  troBENTica

  Čudovito. Osebno me Rim še kliče s seznama za obiske, če ne drugega, da bom imitirala Audrey Hepburn in kasneje še Mariso Tomei pri kipu Bocca della Verita. Sicer pa hvala za omembo filma La Grande Bellezza, že dolgo nisem pomislila na Sabrino Ferilli.
  Trenutno imam podobne težave z “neskončno lepoto”, ker sem ravno priletela iz Berlina in me že mami Wendersov Bruno Ganz s svojimi krili.

 5. NatasaPr - 17.09.2015 ob 09:56

  Rim je krasen. Jaz sem vrgla kovanec v pravi vodnjak, na vrnitev pa čakam že več kot 10 let :P

 6. enca - 17.09.2015 ob 10:05

  Meni pa Rim res ne potegne, pa sem bila tam dvakrat, poleti in pozimi. Doživela sem vse to, česar ti nisi: umazanijo, hrup in trume turistov. Mogoče je september pravi čas za obisk. :) Prav tako nisem bila navdušena nad Parizom in Benetkami, ki naj bi bila oh in sploh najbolj romantični mesti. Berlin in London sta zakon! :)

 7. irena - 17.09.2015 ob 11:00
  irena

  uf, Berlin je hud. mi pa Barcelona sploh ni potegnila. in Oslo bolj kot Stockholm.

 8. mila - 17.09.2015 ob 11:18

  Tudi jaz nisem bila navdušena nad Rimom. Mogoče zato, ker je bil začetek septembra in je bilo peklensko vroče, umazano in polno turistov.

  Tvoje slike so resnično lepe. Vedno uživam v branju tvojih potopisov.

  So mi pa veliko bolj všeč manjša mesta: Tarragona pred Barcelono, Salamanca pred Madridom, Montpillier pred Parizom, itd.

 9. m. - 17.09.2015 ob 12:54

  trume turistov v Rimu sploh niso moteče, tega se zaveš ko greš po treh dneh Rima v Cinque terre, misleč kako se boš zasanjano sprehajal po malih uličicah in zrl v morje. mahjna kvadratura vsega naredi tam res noro gužvo, si kar malo živčen. res pa je da sem bila tam avgusta. kljub vsemu, Rim je zakon, Cinque terre so zakon, Italija je zakon :D

 10. lily - 17.09.2015 ob 14:10

  Moja srednješolska izkušnja z Rimom ni bila najboljša, predvsem zaradi vodiča. Zadnje čase me mika it nazaj, da bi videla, če bi bilo kaj bolje. Čeprav na splošno me znamenitosti niso ravno presunile, najbolj Kolosej. Pri Fontani di Trevi se je trlo folka, to je bil velik minus. Je pa, nasprotno, ravno ogromno ljudi naredilo “tisti” filing na Španskih stopnicah.

 11. alenka - 17.09.2015 ob 22:28

  mi je bil tudi strašno všeč, dobra izkušnja in bi si ga ogledala še 1x…

 12. Mami2x - 17.09.2015 ob 22:36

  Če se rodim še enkrat, se hočem kot italijanka. Zaradi vsega, kar si napisala in predvsem zato, ker imajo v genih, da znajo v vsem tem še vedno neizmerno uživati.

 13. maja - 18.09.2015 ob 09:34

  Ooooh, super! jaz bi tud zdele bila tam!! Krasno.
  V italijanskih mesith vedno dobim občutek, da je klub hrupu, prometu, gužvi, tistim vespam, ki zjutraj ropotajo pod oknom, vseeno vse tko na izi, se ne pustijo zamorit, vsak gre najprej v svoj kafič na tist stoječ kofe, pa ful si majo za povedat že zjutraj, pa nazaj grede spet na kakšen proseco, kampari…imajo svoje navade.
  Pa res je to glede fotkanja;
  včasih, ko sem kje takole, si prav rečem “ne bom fotkala, bom samo uživala”. Saj vseeno ostane v spominu, točno tako dolgo, kot je treba….

 14. Silvy - 18.09.2015 ob 15:56

  Rada prebiram tvoje mini potopise. Jaz pa sem bila v Rimu le nekaj dni pred tabo :) Morda me je motil nemir v mestu, ker sem pred tem uživala čarobnost spokojne Toskane … Kakor koli, komaj čakam tvoje nadaljnje prispevke.

 15. irena - 18.09.2015 ob 16:06
  irena

  wait, what, Toskana je bila spokojna? :D pred dvema letoma sva imela eno turo po Toskani, pa je sicer sama pokrajina krasna, ampak bemti, to turistično romanje … :) tudi tokrat sva se najprej ustavila v Firencah in se mi zdi, da je bilo več turistov kot v Rimu.
  bi šla pa z veseljem še malo po vaseh okoli Rima, se mi zdi, da so manj turistične pokrajine Italije enako lepe kot Toskana, samo manj oblegane. oh, z Italijo še nimam poravnanih računov, sploh ne …

Komentarji so onemogočeni.