Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Škrlatni vrh in simbolizem v kostumih

9.03.2016

Crimson Peak je v resnici kar bizarno prazen in klišejski film, ampak če ceniš viktorijansko estetiko z močnim gotskim pridihom in če se že na začetku zapičiš v napihnjene rokavčke, potem bo okej. Pa čeprav mi ni čisto jasno, kako lahko narediš tako neimpresiven film s tako impresivnimi imeni (no, vsaj Jessica Chastain in Tom Hiddleston, da ne omenjamo Charlieja Hunnama, Mia Wasikowska pa se še kar ni uspela priplaziti v moje srce). Ampak kostumografija … ta je pa za pogledat.

Rada imam grozljivke, a filmi, ki jih opišejo kot “gotske grozljivke”, me ponavadi prav nič ne držijo na trnih, moje zanimanje znajo večinoma obdržati le s stilom. In tukaj imajo kostumi, ki jih je Guillermo del Toro uporabil v Crimson Peak, veliko besede.

Del Toro je znan po tem, da ustvarja zgodbe, polne simbolizma in ta kakopak zajema tudi kostume. Te je ustvarila Kate Hawley, katere delo bomo videli tudi v prihajajočem (in težko pričakovanem) The Suicide Squad.

Mia Wasikowska igra Edith, naivno dekle, ki bi se rado posvetilo pisateljevanju in se vmes  zaljubi v rahlo temačnega Thomasa (Toma Hiddlestona), brata konkretno temačne Lucille (Jessice Chastain). Kot nedolžna bogatašinja je Edith tako večinoma oblečena v bele, rumene in zelene obleke, znamenja mladosti, obilja, nedolžnosti, na njenih oblekah se bohotijo rože in rožice, Lucille pa po drugi strani nosi temačne obleke – z izjemo krvavo rdeče, v kateri jo spoznamo. Kot metulj in vešča. Vsaka podrobnost je premišljena do popolnosti.

Nujno moram omeniti še noro krasen čajni servis! Gre za vzorec Old Imari podjetja Royal Crown Derby, enega najstarejših angleških proizvajalcev porcelana. Ču-do-vit čajni set je, res. Pa se mi nikoli ni zdelo, da bi bila kaj posebno mahnjena na čajanke …

[vir gif 1, vir gif 2, foto 1, 2, 3, 4, 5]

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 9.03.2016 ob 15:34 pod fešn obsešn. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

4 odgovorov na “Škrlatni vrh in simbolizem v kostumih”
 1. maja - 9.03.2016 ob 16:53

  Wasikowska mal na Cate Blanchet potegne…

 2. lily - 9.03.2016 ob 17:34

  Jaz tega sploh ne vidim. Vidim pa zelo zanimiv pas na 7. sliki. :)

 3. irena - 10.03.2016 ob 09:27
  irena

  dober, a ne? predelali so viktorijanski “žalni pas”.

  ali, kot pravi kostumografinja: “Mourning was such a constant presence in Victorian society so on that sort of detail I was looking at mourning jewellery. People plaited the hair and braids of their loved ones that had passed away and there were little ivory earrings and things. I took these little earrings, these ivory hands, and we scaled them up so it was almost like a mother’s hands clasped around her waist.”

 4. maša - 10.03.2016 ob 12:39

  rdeča obleka pa na flamenko potegne, bata de cola.

Komentarji so onemogočeni.