Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Darile!

21.12.2016

Že ves mesec svaljkam po glavi en nakupovalni seznam za tiste, ki ste brez idej za božično-novoletno obdarovanje, pa kar odlašam in zdaj smo tu, nekaj dni pred božičem (kar mi je v resnici vseeno, ker smo pri nas obdržali tradicijo od takrat, ko smo bili otroci pri bajti, in darila odpiramo za novo leto, še vedno pa jih nosi Dedek Mraz).

Pa sem se odločila, da bom vseeno delila par idej, ker je škoda, da se jih ne omeni, in ker sem letos res nadvse zadovoljna s svojo organizacijo – večino daril imam kupljenih, par malenkosti že izbranih, potem sem pa še Dedka Mraza peljala po nakupih, da sva nabavila darila zame, heh. Pri nas se sicer obdaruje samo ožja družina, daril za prijatelje nimam v navadi, tudi z gospodom širokoplečatim imava glede praznikov bolj prosti slog. Morda mi tudi zato darila ne predstavljajo takšne obremenitve kot komu drugemu. Tistih nekaj let, ko sva se še obdarovali s prijateljico, nimam v najlepšem spominu; darila so bila takšna, kot da se ne bi poznali. Jaz zase priznam, da sem precej trd oreh, pa čeprav sem včeraj prav lepo popametovala in za skrivnost uspešnega obdarovanja označila poslušanje, pozornost in sprotno zapisovanje idej skozi vse leto, da potem decembra ni panike. Pametni pišejo, kajne?

In ker pametni pišejo, se letos spet vračam k dobremu staremu rokovniku Moleskine, tistemu, ki ima na levi sedem dni, na desni pa črtasto stran za zapiske. Najboljša kombinacija (ali pa mi kljub vztrajnemu iskanju ni uspelo najti boljše). Saj cenim vse kreativne izlive v slogu Milankinih rokovnikov, res so prisrčni, tudi razni inspiracijski “passion plannerji” imajo svoj štos, ampak za mojo uporabo so vseeno neprimerni. No, malo sem zašla.

V resnici sem hotela izpovedati ljubezen do Artish in Artmarket tržnic (še vedno si nisem  na jasnem o vlogi različnih imen, ampak v vsakem primeru gre za tržnico izdelkov slovenskih oblikovalcev). Še do sobote poteka Artmarket v atriju Pošte na Čopovi, tam lahko ujamete tudi Milankine emajlirane skodelice, sicer pa za darilo, ki ga še nihče nima, priporočam vezalke QuickShoeLace, ki se jih načeloma sploh še ne da kupiti (razen, če se primajete na Artmarket). Gre za vezalke, ki jih ni potrebno zavezovati, samo zataknete jih, in jaz jih imam že ogledane za vsaj ene čevlje. Projekt lahko podprete tudi na KickStarterju. Čevlji žal niso naprodaj, cena vezalk pa je 12 evrov in v luštni škatlici pridejo.

Končno bom preizkusila tudi Fruštek – kosmiči z dodatki, ki se trudijo upoštevati slovensko poreklo in ekološko pridelavo. Niso najcenejši, ampak rada bi jih poskusila. Darila so za razvajanje, kajne? Če kupite eno granolo (nisem se še čisto sprijaznila z uporabo te besede v sloveščini) in eno krasno posodico zraven, je to super darilo. Posodic sicer ne smem več kupovati, nimam jih kam dati. Rima je nenamerna, tako kot moja ljubezen do vseh teh krasnih keramičnih izdelkov naših oblikovalcev, ki sem si jih prepovedala nositi domov. Dejansko živim v škatli za čevlje in to preprosto ne gre. Žal. Da ne omenjam, da sem nagnjena k razbijanju in bi mi kar srce počilo, če bi razbila nekaj takšnega, kot so modre skodelice od Ateljeja Mali.

Na FB strani Artmarketa imajo sicer dober slikovni material, vseeno pa sem uspela zgrešiti torbe Mateje Premrl iz Lokalca, videla sem samo cekarje. Mislim, da bo treba na še en obhod, da preverim vsaj ceno.

Preden zaključim z veliko hvalo slovenskih oblikovalcev, moram omeniti še sejem ilustracije v  Vodnikovi domačiji, ki traja do 29. decembra. In če smo že ravno pri slovenskih zadevščinah, meni se zdi, da so imele skodelice Ivanine Kofetarice čisto premalo reklame. V Narodni galeriji lahko par skodelic, ki so prav takšne kot na znameniti sliki Ivane Kobilce, kupite za 49 evrov, tukaj pa si preberite več o tem, kako so nastale, saj pot ni bila tako preprosta, kot se zdi, in mislim, da je trud za približek originalu kar vreden omembe. Iz skodelice lahko sicer pijete kavo Črno zrno, vsekakor eno najbolj posrečenih imen med slovenskimi znamkami, skuhate pa jo lahko v džezvi Emo Novum.

Med darilnim programom Narodne galerije lahko sicer kupite tudi čaje (v pločevinasti posodi z motivom Ivaninega Poletja, no!). Na sploh se mi zdijo trgovine muzejev, galerij in podobnih ustanov, tudi Botaničnega vrta, po krivici zapostavljene. V Botaničnem vrtu lahko na primer kupite razna semena (tudi za zvončke) in čaje, pa tudi zvezek, za katerega so papir pridobili iz japonskega dresnika (in to je v resnici kar dosežek). Nenazadnje je tu tudi letna vstopnica za tropski rastlinjak …

Posebej moram omeniti tudi knjigarno Sanje, ki ima na Trubarjevi v Ljubljani odprto trgovino tudi ob nedeljah do večera. In krasna Amerikanka pisateljice Chimamande Ngozi Adichie je naprodaj za samo 8 evrov. Če boste že ravno na Trubarjevi, se lahko v trgovinici Zrno do zrna malo afnate in kupite mešanico za vanilijev kurkumin latte (če je macha latte iznanada priljubjen, je kurkumin morda naslednji, heh). Pa še marsikaj hecnega (in oh in sploh zdravega) lahko kupite tam, zadnjič sem se jim malo pasla po izložbi, ker so bili zaprti.

V Transporterju pa lahko kupite lušten paket nogavičk, v trgovini so naprodaj tudi dobrodelne, tudi oblikovanje je menda slovensko (menda pišem zato, ker sem prepričana, da sem to prebrala v eni od tiskanih revij, ne najdem pa na spletu).

Vidim, da se pridno držim proizvodov slovenskih rok. Malo nehote, malo zanalašč – so pač najbolj zanimivi, dostopni in najmanj generični. Aja, še en nasvet glede obdarovanja za konec: saj je lepo kupiti nekaj, kar človek potrebuje, ampak še bolje je kupiti nekaj, kar hoče. Povzeto prosto po Love, Actually.

[Vir: uradne strani proizvajalcev]

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 21.12.2016 ob 12:42 pod krneki. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

15 odgovorov na “Darile!”
 1. maja - 21.12.2016 ob 14:01

  Tele vezalke mal preveč zategujejo po mojem, sploh v mrazu potem zebe v noge. Se mi pa semena zdijo zelo luštna ideja!

  Sicer za manjše prijateljske darile najraje dajem užitno robo, da se porabi. Granolo super dobro naredim, cel pekač in razdelim, lani sem feta sir v začimbah in olju po Jamieju, letos sem pa pridno delala rumtopf, bo tudi šel v kozarčke in za prijatle :-) . Družina pa tudi navadno ni problem, so želje že prej izražene ;-)

  Love, Actually !! bom pa definitivno gledala, če ga bojo le kje vrteli.

 2. irena - 21.12.2016 ob 19:47
  irena

  čak, ne razumem povezave med zelo zategnjenimi vezalkami in mrazu v noge. sicer pa jih daš na nezimske čevlje, pa je.

  sicer si me pa spomnila, jaz sem tudi enkrat domače nutele delila, pa enkrat kremo za roke/noge. :) ampak nočem vnaprej računati na domače zvarke, ker jih rada delam po navdihu, ne po načrtu.

 3. Tomaz Z. - 21.12.2016 ob 19:48

  Tudi jaz prisegam na Moleskine. :)

 4. t-inca - 22.12.2016 ob 07:10

  Vezalke zmagajo. Tako preprosta ideja pa do zdaj še ni prišla okrog. Oz. menda je imel Mass nek model nizkih čevljev z že vpeljano a zavozlano vezalko, ki pa se je ni dalo regulirati. Jaz sem žal letos v popolnoma nebožičnem “načinu” – tako malo veselja do kupovanja daril in krašenja po moje še v življenju nisem imela. Morda je to povezano z leti ali kaj…petdeseta so bolj en kl+++ najlepša leta.

 5. maja - 22.12.2016 ob 11:00

  :-) Če imam stalno zategnjene vezalke, me stiska v gležnju in potem me zebe v noge.. prekrvavitev pa to. Zato tudi ne maram nogavic s kakšno močno elastiko. Pri navadnih vezalkah nikoli ne stiska, tudi če jih malo zategneš.

 6. irena - 22.12.2016 ob 11:32
  irena

  aja, makes sense. ampak ta zadeva je itak dost elastična, tako da si ne predstavljam, da bi preveč stiskalo.
  nogavice z močno elastiko bi pa itak morale it umret, kdo sploh ima to rad? :/

 7. chaser - 22.12.2016 ob 18:52

  Ponudba in dostopnost simpatičnih novelty gifts se veča, izvirnost darovalcev pa pada. Go figure. :)

 8. irena - 22.12.2016 ob 21:38
  irena

  mogoče pa izvirnost ni tista, ki je pri obdarovanju najpomembnejša?

 9. chaser - 23.12.2016 ob 00:58

  Izvirnost v smislu, da človeku vsako leto podariš nekaj specifičnega, premišljeno izbranega, ne pa nekih klišejskih bonbonier/vina/darilnih bonov, ki so po možnosti že šli čez par rok.

  Ampak opažam, da se vedno manj ljudi “obremenjuje” z nakupi in smo tisti, ki raje dajemo kot prejemamo a dying breed. ;)

  Meni se te cenovno dostopne novelty homeware/gadget etc. pogruntavščine ala zgornje vezalke zdijo precej dobra varianta za glavni del darila (če nima prejemnik pač kakšne posebne želje). In ko začneš pregledovat spletne štacune s takšno robo, si prec ob kakšno uro.

 10. irena - 23.12.2016 ob 09:46
  irena

  ampak po drugi strani … jaz veliko bolj cenim dobro bonboniero (ampak res dobro!) ali steklenico vina kot pa iskanje izvirnosti za vsako ceno. kadar so ljudje mislili, da mi dajejo izvirno darilo, je bilo ponavadi precej sfaljeno. :oops:

 11. maja - 23.12.2016 ob 13:46

  Pr men tud vsaka bonboniera konča svojo pot, pa tud zelo sem jo vesela. Me sploh ne zanima, čez kolk rok je že šlaaaa…:-)

 12. Ninea - 23.12.2016 ob 14:30

  HVALA ZA VEZALKE!! Top shit ideja, sem kupila kar dvojne, cena je 12,00 EUR. Nastavljive so, oziroma jih vsak skrajša po želji, tako da ni nobenega “prezategovanja”. Pa zelo prijazen in simpatičen prodajalec, ki je zelo podoben Jamesu McAvoyu :D

 13. irena - 23.12.2016 ob 15:05
  irena

  uf, sem se že ustrašila, da sem napačno ceno napisala, ker si jo še enkrat poudarila :mrgreen:

  prodajalec je res simpatičen, pa seveda je ta krasne črne popackane alstarke artistično popacal sam :)

 14. Aljo - 24.02.2017 ob 23:37

  kje se jih da kupiti?

 15. irena - 25.02.2017 ob 20:27
  irena

  vse zadeve so polinkane na uradne strani ipd.

Komentarji so onemogočeni.