Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Martin. In George.

17.07.2017

Prejšnji teden sta se poslovila Martin Landau (20. junij 1928 – 15. julij 2017) in George A. Romero (4. februar 1940 – 16. julij 2017). Slednji bi moral biti letos častni gost Grossmannovega festivala, kar bi me vsekakor pripeljalo v Ljutomer, a on je odpovedal zaradi zdravja, jaz pa zato, ker nisem bila pri volji. Volja je heca reč. V luči velikih ljudi, ki se potiho poslovijo, izpade kot najbolj trapasta kaprica.

George je tisti, ki ga nihče ne omeni brez naziva “oče zombijev”. Tudi zame je bil. Ko sem kot najstnica prvič videla Night of the Living Dead (in da pohvalim televizijo, za to izobrazbo je poskrbela nacionalka), sem bila čisto paf od strahu. Mislim, da me še nobena grozljivka ni dejansko navdala z grozo. Seveda ne samo zaradi prizorov, ko se hodeči mrtveci pulijo za črevesje, ampak zaradi vseh podtonov. “This extraordinary thing is happening and people are still arguing about upstairs downstairs, who’s the boss. They’re still arguing about their own agendas instead of facing the problem.

Zanimivo je, da je bil temnopolti glavni igralec prej naključje kot ne; scenarij sta z Johnom Russom napisala z belcem v mislih, a Duane Jones je bil najboljši igralec med prijatelji, heh. Kakorkoli, z Night of the Living Dead je bila moja ljubezen do zombijev rojena, še posebno do tistih pravih, počasnih, ki se nikoli ne nehajo valiti naprej. Tukaj se z Romerom povsem strinjava, zombiji ne morejo teči, pa pika. Stavek “They’re coming to get you, Barbara,” pa mi še vedno nažene strah v kosti.

Martin in George nikoli nista posnela filma skupaj, pravzaprav Martin Landau sploh ni bil reden gost grozljivk, pa čeprav ga bodo verjetno najpogosteje omenjali v povezavi z vlogo Bele Lugosija v filmu Ed Wood, saj mu je prinesla oskarja. Igral je tudi v Hitchockovem North by Northwest, seriji Mission: Impossible in komični drami Woodyja Allena Crimes and Misdemeanors. Na televiziji smo ga v zadnjih letih videli tudi v serijah Entourage in Without a Trace. Med drugim, seveda. Pri tako dolgi karieri je vse samo en drobec. Jud iz Brooklyna, ki ni nikoli igral Juda. Aktiven do konca, en film je imel v predprodukciji, enega v postprodukciji. “My mantra is ’stay perpendicular’. Horizontal is not as good. Half the people that came along and up with with me are either gone to another dimension or don’t remember what they had for lunch. I’m fortunate. I don’t know why. I just want to have a good time,” je povedal v intervjuju lani, ko mu je bilo 88 let.

“What is considered good acting today isn’t necessarily good acting, because everybody knows what they are doing. Doubt is an important part of the human being. Trust has to be attained.”

“I’ve turned down a lot of roles. Some of them made stars out of the people. I have no regrets. Sergio Leone came to see me when I was doing “Mission Impossible.” He wanted me to do “A Fistful of Dollars.” I turned him down. I didn’t want to get stuck as a stoic Western movie star. My career has been wonderful.”

  • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 17.07.2017 ob 10:25 pod kjepakdaj. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Martin. In George.”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !