Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Poletno priporočilo: Vegova

25.07.2017

Poletje je čas, ko verjetno res vsak dojame pomen odraslih in zdravih dreves, še posebno v mestu. Žal mi je, da jih ni še več. In poleti točno vem, kje bo sprehod do doma najbolj blagodejen, kje je največ dreves. Na primer na Vegovi, ki je ena krasna ulica, pa čeprav zaparkirana. Avti pokvarijo vsako fotko, heh. Nekateri si z Vegovo delijo srednješolske spomine, meni so bolj všeč glasbene šole nasproti in velike bukve z mojim najljubšim parčkom sredi poti.

Kipi in drevesa menda ne gredo najbolje skupaj, ampak jaz mislim, da kipi ne bodo zamerili. Jaz bi raje imela drevo kot kip. Alma Karlin je že vedela; na žalost so drevo, ki je raslo na njenem in Theinem grobu, lani posekali. Kar tako, meni nič, tebi nič. Ker je šlo nekomu, ki je skrbel za sosednji grob, na živce, da je moral čistiti še vse, kar je drevo pustilo za sabo in se mu je zdelo popolnoma samoumevno, da lahko drevo poseka, ker veje pač segajo tudi nad njegov grob. Noro. Slovenci smo res en Marjan Jerman narod. Sploh si ne predstavljam, kako ti lahko pade na pamet, da sekaš karkoli, kar raste na tujem grobu. Še posebno drevo. Drevo je pravzaprav najbolje, kar se lahko zgodi kateremukoli grobu, življenje iz smrti.

Kakorkoli, vrnimo se k Vegovi. Plečnik si je Vegovo zamislil kot kulturno os, v okviru katere je zasnoval tudi dvignjen park. V arhitekturnem vodniku piše, da je dal zasaditi topole, a skoraj stavila bi, da so v prvi vrsti bukve, tudi breze so zraven. Ob glasbeni matici so kipi glasbenih ustvarjalcev, pred Nukom pa jezikoslovcev. Ste vedeli, da je na koncu, v smeri proti Križankam, tudi obeležje v čast Simonu Gregorčiču? Kip, postavljen kot pod kamnitim paviljonom. Moram priznati, da sem ga zadnjič prvič zares pogledala. Kar malo mi je nerodno, ampak res je. Neštetokrat sem že šla mimo, v najstniških letih smo posedali po tistih dvignjenih klopeh, ampak do pred nekaj dnevi si nikoli nisem zares ogledala spomenika Gregorčiču v Ljubljani.

In veste, kaj je še zelo dobro pri Vegovi? Bazilika na koncu. Ker tisti sladoled, ki ga prodajajo letos, je res vrhunski!

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 25.07.2017 ob 10:44 pod krneki. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Poletno priporočilo: Vegova”
 1. maja - 25.07.2017 ob 12:47

  Ja, res je to en prijeten ambient, še eden redkih z ohranjeno patino v starem centu Lj. Avtomobili mene niti ne motijo, v bistvu me je kar malo strah, da jih bodo še tukaj izgnli in začeli likati za turiste, s kakšno novo peš cono, tlaki brez robnikov, svetlobnimi vitrinami in kar je še te nove opreme.
  P.S. Tudi za tisti delček starih kock pred TOZD-om na Galusovem, ki ga zdaj likajo, kar malo žalujem….

 2. irena - 25.07.2017 ob 12:54
  irena

  uf. saj res. vseeno mislim, da avti pokvarijo vsako fotko in super se mi zdi, da se okoli Prešerna ne vozijo več avtomobili. ampak hkrati si ne želim še več sterilnih polikanih površin. s svetlobnimi reklamnimi panoji.

 3. pika - 27.07.2017 ob 09:06

  Plečnik je topole res zasadil na Vegovi ampak na drugi strani, torej nasproti Glasbene matice. Z namenom (poleg zazelenitve), da z višino topolov uravnoteži takrat za to ulico precej visok in izstopajoč gabarit Nuka.

 4. irena - 27.07.2017 ob 10:46
  irena

  hvala za dodatni info!

 5. Tomaz Z. - 31.07.2017 ob 15:44

  Sam sem na Vegovi prezivel kar nekaj let, predvsem v srednji soli. Takrat so pred solo se parkirali turisticni avtobusi. (In pa traktorji, kadar so bile govorilne ure, hehe)

  Zdaj je dosti bolj fino. Parkiran osebni avto vseeno manj moti ambient kot pa pet turisticnih avtobusov z zivalskim vrtom turistov naokrog.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !