Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Posladek dneva

19.10.2017

“When I was thirteen, a fifty-year-old crew “member told me that he would teach me to dance, and then proceeded to push against me with an erection. When I was fourteen, a married film director stuck his tongue in my mouth on set. At a time when I was trying to figure out what it meant to become a sexually viable young woman, at every turn some older guy tried to help speed up the process. And all this went on despite my having very protective parents who did their best to shield me. I shudder to think of what would have happened had I not had them.”

“I never talked about these things publicly because, as a woman, it has always felt like I may as well have been talking about the weather. Stories like these have never been taken seriously. Women are shamed, told they are uptight, nasty, bitter, can’t take a joke, are too sensitive. And the men? Well, if they’re lucky, they might get elected President.”

~ Molly Ringwald v odprtem pismu za New Yorker

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 19.10.2017 ob 07:28 pod kjepakdaj. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

16 odgovorov na “Posladek dneva”
 1. sanja - 19.10.2017 ob 09:57

  Zato pa pri 13 in 14 spadaš v šolo, ne pa na filmski set ali na modno brv delat kariere. In če so te starši pri teh letih poslali v levji brlog, pač niso bili protective…
  In ja, prav je, da se vsaj zdaj oglašajo, nikoli ni prepozno kakšnemu mlademu pokazat prave poti in razgalit vse te prasce.

 2. irena - 19.10.2017 ob 10:31
  irena

  torej … če izberem poklic igralca/igralke, potem si si sam kriv?

 3. sanja - 19.10.2017 ob 10:38

  Otrok ni nikoli sam kriv. Pri 14 ji je direktor na setu porinil jezik v grlo. Kje je bil kdo, da bi mu v tistem trenutku razbil gobec??? Ali so gledali stran??

 4. irena - 19.10.2017 ob 10:47
  irena

  lahko diskutiramo o okoliščinah dogodka, ki ga osebno nismo videli, lahko pa verjamemo njej in predvidevamo, da je v 24 urah dneva v ne vem koliko mesecih snemanja mogoče bila kakšno minuto nekje sama in ne obsojamo njenih staršev ali nje, ker je bila tisto minuto sama, ampak obsojamo režiserja, ker je izkoristil to minuto.

 5. ayu - 19.10.2017 ob 11:32

  Lahko je govoriti, kaj bi, če bi. Tudi sama ne bi hotela biti v tem poklicu, ampak dejstvo je, da se ženske zlorablja POVSOD, na vsej delovnih mestih in v različnih okoljih, in to ne samo lepih ambicioznih mladenk. Problem je ravno ta splošna zakoreninjenost objektifikacije (sploh) žensk s strani vseh spolov, ki jih zreducira na objekte za pof***t in rodit. In dogaja se tudi tukaj, čeprav mislim, da je pri nas bolje kot marsikje.

 6. sanja - 19.10.2017 ob 11:40

  In smo tudi ga obsodili, takoj ko smo zvedeli za dogodek. ;-)

 7. irena - 19.10.2017 ob 13:30
  irena

  a smo? ful nekega pogojevanja vidim zraven in nasvetov, kako bi se morale žrtve bolje zaščitit, bolje reagirat. (nosit daljše krilo?) tudi tvoj prvi komentar je šel v to smer.

 8. Harlock - 19.10.2017 ob 15:39

  Vsak primer se mora posebej obravnavati. Škoda, da ni več (zanesljivih) podatkov od vsakega primera in natančno razložene okoliščine zakaj niso žrtve oz. njihovi sorodniki ‘aktivirali’ organe pregona oz. čeje že prišlo do ‘aktivacije’ organov pregona zakaj je napadalec (napadalci,…) odnesel ‘celo kožo’.

  Sicer pa se je nekoč oglašal v medijih tudi Corey Feldman. Google: Corey Feldman AND Corey Haim.

 9. kiki - 19.10.2017 ob 18:39

  Neverjeten članek: http://www.onaplus.si/afera-weinstein-ali-kako-je-weinstein-masturbiral-zenske-pa-molcale-2

  Boljše:
  https://www.airbeletrina.si/clanek/sola-v-naravi

  Roman pokaže, kako se fantje, sploh če so iz za odtenek bolje situiranih družin, lahko ukvarjajo z vprašanji duha, kako postanejo politični in jim je mar: za marksizem, za atomsko krizo, za imperializem. Dekle se temu lahko posveti šele, ko s sebe otrese pohotne roke in revščino. Vprašanja sveta nikoli ne postanejo resnično njena, ampak so tuja, nanje se pripravi kot na izpit, saj ji kaj več preprečuje ustroj, ki vsako stvar omejuje z osebno bitko, trudom, da se uveljavi.

  ”Prijetna sem bila /…/, kot se je zdelo, brez truda. /…/ Naučila sem se nadzirati svoj glas in svoja dejanja. Sprejela sem vrsto nenapisanih in napisanih pravil obnašanja. /…/ Dokazovala sem, da sem sposobna in spoštovanja vredna, in hkrati pazila, da se ne bi zdela ohola; šalila sem se iz svojega neznanja in ob dobrih rezultatih igrala presenečenje. Kot prvo pa si nisem nameravala nakopati sovražnikov.”

 10. irena - 19.10.2017 ob 22:18
  irena

  Manco imam ravno pripravljeno za Linktajm. :)

  Glede članka v Oniplus lahko dodam pa samo odgovor Društva SOS telefon: http://www.drustvo-sos.si/spostovana-doktorica-vesna-v-godina-in-spostovane-sodelavke-in-kolegice-ona-in-onaplus

 11. kiki - 20.10.2017 ob 09:01

  Še dobro, da sem včeraj Manco in tebe prebrala… Da ni ostalo samo pri Godini. Kakšno razočaranje. Hvala za odgovor SOS telefona.

 12. maja - 20.10.2017 ob 10:14

  Tole o šoli v naravi; a zdaj bomo pa še otroke izpostavljali kot spolne predatorje, če se v svojem razvoju šlatajo med sabo, vau.

  In a lahko že nehamo iskat izgovore, zakaj ne govorimo o tem. Noben nam ne bo pomagal, če ne bomo odprle ust. Al pa v 21. stoletju posnet na telefon. Mogoče ne ta prvič, naslednjič pa prav gotovo. In ne predstavljam si, da kolegice v službi ne bi takoj skočile v luft, če bi jim zdajle kaj takega povedala, res ne.

 13. Harlock - 20.10.2017 ob 13:14

  #1

  Quentin Tarantino, the Hollywood director most closely tied to Harvey Weinstein, has known for decades about the producer’s alleged misconduct toward women and now feels ashamed he did not take a stronger stand and stop working with him, he said in an interview.

  The producer and director have been symbiotic for decades: from 1992, when Mr. Weinstein distributed “Reservoir Dogs,” through “Pulp Fiction,” the “Kill Bill” films, “Inglourious Basterds” and “The Hateful Eight,” until a few weeks ago, when he threw Mr. Tarantino an engagement party.

  #2

  Harvey Weinstein just became the 2nd person ever to be kicked out of the film Academy
  Alleged abusers Bill Cosby and Roman Polanski are still members.

 14. irena - 20.10.2017 ob 13:28
  irena

  ne vem, kaj hočeš povedat. da je hollywood hinavski? je, tko kot vsa družba. a so žrtve zato kaj manj žrtve? niso.

  vsekakor pa upam, da bodo ta primer imel zelo odločne posledice pri moških in ženskah, da se ne bodo več pretvarjali, da nečesa ne vidijo in da nekaj takega ne postane del sistema, kot je očitno bilo pri Miramaxu (in verjamem, da še kje). celotna družba mora stopit korak naprej. in neobsojanje žrtev, ker niso povedale dovolj glasno, dovolj hitro, dovolj karkoli za nas ter ne-seciranje njihove moralne (ne)oporečnosti gre skupaj s tem korakom naprej.

 15. TeNeJa - 20.10.2017 ob 14:22

  @ Maja: “Tole o šoli v naravi; a zdaj bomo pa še otroke izpostavljali kot spolne predatorje, če se v svojem razvoju šlatajo med sabo, vau.”

  V osmem razredu se je tako pri meni, kot pri možu (rojena sva v začetku 80-ih) v razredu dogajalo tovrstno “spolno predatorstvo”. Več fantov se je spravilo na kakšno punco in jo držalo ter otipavalo…

  Nobena ni povedala – ne vem zakaj, mogoče se nam je to zdelo normalno (!! Mož pravi, da je bil zasmehovan, ker tega ni počel). Mogoče nismo hotele še več težav, ki bi sledile po pouku. Sama sem nabila enega sošolca, ki se je spravil name, dobila ukor in starši so morali v šolo. Oči se je zavzel zame, zahteval, da se govori o tem, da se dečke vzgaja, da lahko “premagajo” svoje hormone. Kratko so omenili na roditeljskem sestanku in to je bilo to. Zadeva se je nadaljevala.

  Tu se začne – pri otrocih. Njih moramo naučiti, kaj je prav in kaj narobe, spoštovanja tujih meja in branjenja svojih. Sama bi sina definitivno poučila o spoštovanju ženskega telesa in ženskih želja. Tako pa imam dve malčici, ki jih bom učila o branjenju svojih meja in svojih telesc. Vidite dvojna merila (družbe)?

  Ni važno ZAKAJ niso povedale, važno je, da so bile nadlegovane. Tu pa moramo VSI “poprijeti”, da se bo vzgajalo v duhu spolne nedotakljivosti in takojšnjega reagiranja na kršenje le-te. Vzgajalo otroke in odrasle.

  (O spolnem nadlegovanju v “tretjem svetu” pa raje ne bomo…)

 16. Harlock - 20.10.2017 ob 14:26

  Vem, da je svet dvoličen. Amapak, da je v Hollywoodu tak razkorakmed tistim kar govorijo in v resnici milsijo nisem vedel. Tarantino tle lepo hebe folk v glavo. A ni on kao nek upornik, neodvisen, … eh….

Komentarji so onemogočeni.