Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Ema 2019 ni za Kaos, zato smo zanj poskrbeli sami

18.02.2019

Zdelo se mi je, da je šel slovenski izbor za pesem Evrovizije mimo precej nepretresljivo, za presenečenje sta poskrbela le zmagovalna droida (to – ne boste verjeli – ni mišljeno cinično, ampak simpatično), pa tisti Lein izraz ob razglasitvi s spremljevalno izjavo, ki bi morala biti zasebna, a je po zaslugi prižganega mikrofona postala javna, ampak vse skupaj se mi je zdela bolj hrana za tviterje kot kaj drugega.

Potem pa sem v nedeljo celo v napovedniku Dnevnika slišala najavo, da je “zmago zasenčila izjava Lee Sirk” in zdaj sem še sama malo sitna, ker mi gre tole napihovanje Leine izjave, ki je bila resda trapasta, a ne škandal nad škandali, in celo enačenje pomembnosti tega kiksa s samima zmagovalcema, kar malo na živce. Tudi če ni zmagal Kaos, smo sami poskrbeli, da je na koncu zmagal kaos. Na žalost.

Se lahko nehamo pretvarjati, da ni bila celotna prireditev izvedena kot pot do zmage Raiven, še celo voditeljica jo je najavila skorajda kot zanesljivo zmagovalko? In a se lahko nehamo pretvarjati, da nam ni bil Lein pogled ob razglasitvi vsem zabaven, ob vsesplošnem presenečeneju smo se celo poistovetili z njim?

Čeprav je Pižama dve skladbi v finalu krasno opisal kot boj “melodije brez energije in energije brez melodije”, se nam je nekako vsem zdelo malo logično, da bo zmago odnesla teatralnost, ker tako ponavadi pač je, še posebno pri Evroviziji, ki je od nekdaj bolj šov kot vsebina. Razen letos. Letos je bil že sam nabor desetih nastopajočih precej nekičast. Edina, ki bi lahko ogrozila Raivenino leto, je bila poskočna Raayeva šolarka Ula Ložar. Potem pa sta se zgodila Zala in Gašper.

Umirjena, nežna Zala Kralj in Gašper Šantl sta presenetila, očitno tudi Leo Sirk, katere izjavo smo v iskanju škandala in pregovorne “kuhne” pograbili kot da je s tem direktno zmanjšala vrednost zmagovalne pesmi. Ampak je ni. Tudi jaz “nisem mogla faking verjet”, da so ljudje izglasovali pesem Sebi, sem pa prijetno presenečena.

Prvič kdajkoli se je zgodilo, da imam več možnosti  zmagovalno pesem Eme slišati na radiu Študent kot pa na komercialnih radijskih postajah. Prvič kdajkoli se je zgodilo, da se bo urbani mladini komad za Evrovizijo dejansko zdel kul, če ne komad pa vsaj normcore nastopajoča.

Če smo povsem iskreni, sta Zala in Gašper kar osvežujoča. Brez ličil in brez nastopa, brez maškare in brez pretvarjanja. Samo sta, onadva in njuna glasba. Morda najboljši dokaz o pomanjkanju “kuhne”, če pa je bila celo članica žirije prepričana, da bo zmagala Raiven. (Bi se nam zdelo manj grozno, če bi Raiven dejansko zmagala in bi ji Lea s prižganim mikrofonom prišepnila “saj sem ti rekla”?)

In če smo še bolj iskreni, bi morali letošnjo Evrovizijo tako ali tako bojkotirati, čeprav bo kar  zabavno gledati vsa sporočila o ljubezni in miru sredi dežele, ki Palestincem odreka osnovne pravice. Sampravm.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 18.02.2019 ob 15:49 pod dogaja se. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

5 odgovorov na “Ema 2019 ni za Kaos, zato smo zanj poskrbeli sami”
 1. maja - 19.02.2019 ob 12:14

  Sam za kakšen decibel več bosta pa zmagovalca že mogla navit glasnost, da se jih bo sploh slišal.

  Sicer je pa men Lea vse zasenčila zato, ker je bila še vedno najbolj huda med vsemi nastopajočimi. Vsi trije komadi na koncu, katerkol bi bil boljš…

 2. Errin - 21.02.2019 ob 12:24

  Menim, da je prav, da se (veliko) govori o Leinih kletvicah. Kot družba ne bi smeli tolerirati žaljivih izjav in kot javna osebnost, hočeš ali nočeš, nosiš breme izpostavljenosti 24ur in biti vzor ostalim.
  Ne trdim, da bi se jo moralo izobčiti, toda neke sankcije so temu čisto na mestu (se jo izpostavlja, javno opravičilo itd.) Njene reakcije zmoremo razumeti, vseeno pa ne prezreti. Kdo si lahko privošči takšne reakcije na delovnem mestu, brez posledic?

 3. irena - 22.02.2019 ob 10:21
  irena

  a zaradi kletvice je bila izjava žaljiva, prav razumem? faking je za mnoge bolj nek medmet vmes, tudi zame. sori, tudi jaz faking preklinjam. :)

 4. Errin - 22.02.2019 ob 12:18

  “faking” gre skozi sito tolerance, saj mislim da se že v oddajah sproščenega formata pojavlja iz voditeljskih ust. Tukaj se mi zdi, da je bil bolj sporen cel kontekst prišepetovanja na uho, kot tega nesrečnega medmeta. Lein”odjebite” je bil največji kamen spotike in ja sorry je žaljivo.

 5. irena - 22.02.2019 ob 12:25
  irena

  kolikor vem, je bilo “ko jih jebe” mišljeno za komentatorje na spletu.

Komentarji so onemogočeni.