Irena Sirena

Smell like you mean it.

« | | »

Benigni oskarji

26.02.2019

Letos sem res prekinila verjetno 20-letno tradicijo spremljanja podelitve oskarjev v živo. In nekako mi niti ni žal. Mislim, če je naslednje jutro glavna novica to, da sta si bila Gaga in Bradley na odru zelo, zelo blizu, potem verjetno nisem zamudila nič takšnega. Ker pa sem radoveden človek, sem si vseeno pogledala vse skupaj za nazaj in ugotovila, da bi bilo potrebno ljudem zapleniti papirje in mobitele ter jim s tem ukiniti možnost branja govorov. Če imaš papir za oporo, prav. Če imaš cel prosti spis, ga objavi kasneje na svojem profilu na kateremkoli družbenem omrežju že, na svoji spletni strani, karkoli. Rečemo lahko samo hvala bogu za Olivio Colman, nagrajenko za najboljšo glavno vlogo (v filmu Najljubša), morda kar hvala bogu za Britance nasploh. Vedno prinesejo nekaj osvežujočega “pravega življenja”, ali kako bi človek temu rekel. Nimajo tako dobro izdelane fasade in previdnega besedišča z omembo boga v vsakem drugem stavku, kot ga imajo ameriške zvezde.

YouTube slika preogleda

Olivia Colman je razlog, zakaj bi človek gledal oskarje. Če bi jih vodile Maya Rudolph, Tina Fey in Amy Poehler, bi bile razlog tudi one. Več sem pričakovala tudi od famoznega pevskega nastopa, pa me je v bistvu bolj očarala obleka Lady Gaga (in začudil trumpovski ten njene kože), bolj kot zelo tesno prepevanje balade pa me je navdušil krasen paž Bradleyjeve Irine. Koga briga, kakšna je bila njena reakcija na duet, resno. Gagin govor ob prejemu oskarja za najboljšo pesem je bil veliko bolj zanimiv. Pa mali reunion Wayna in Gartha iz Wayne’s World. Schwing! V resnici je bil bolj zanimiv že Chris Evans, ki je Regini King gentlemansko pomagal na oder, podobno kot je Sam Rockwell pomagal šokirani Olivii Colman. Pa nad Barbro navdušeni Richard E. Grant. To so tiste male zadeve, zaradi katerih ne maram skrajšanih posnetkov, ampak raje gledam v živo.

Medtem ko je bila večina govorov precej nezapomljivih, sta za enega boljših poskrbeli nagrajenki za najboljši kratkometražni dokumentarni film Period. End of Sentence., ki govori o proizvodnji biorazgradljivih in cenovno dosegljivih menstrualnih vložkov v manjšem indijskem mestu in posledično seveda tudi o detabuizaciji menstruacije. “I can’t believe a film about menstruation just won an oscar,” je kar krasen stavek. Period. Zanimiv je bil tudi govor nagrajenca za kratki igrani film Skin, čigar starši so preživeli holokavst, sam pa je v ZDA prišel iz Izraela. “The bigotry that they experienced in the Holocaust, we see that everywhere today, in America, in Europe,” je dejal in seveda sem se avtomatično spomnila na Palestino.

Kakorkoli, na koncu se bom raje vrnila k Olivii, ki je bila s svojim zahvalnim govorom dejansko vrhunec letošnjih Oskarjev. Za še enega bi lahko poskrbeli, če bi uvodno točko s Queeni in Adamom Lambertom začinili … pravzaprav s čemerkoli. Vse skupaj je bilo tako benigno kot je benigna Zelena knjiga, zmagovalni film, ki je res lušten, ampak glede rasizma ravno toliko učinkovit ali drzen kot povprečen oglas za Benetton.

 • Share/Bookmark
 

Avtor irena, zapisano 26.02.2019 ob 15:56 pod dogaja se. Tako komentiranje, kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

5 odgovorov na “Benigni oskarji”
 1. laney - 26.02.2019 ob 17:26

  “U nulo” zapis!

  Sem se malo več razpisala in potem nisem mogla oddati komentarja (je izginil okenček Oddaj k.)

 2. laney - 26.02.2019 ob 17:28

  No, ja… Težave z oddajanjem komentarja vidne

 3. laney - 26.02.2019 ob 17:30

  Olivia, yes! Edina med glavnimi nagrajenci, ki jo je bilo res lušno gledat/poslušat. Moram The Favourite pogledat..
  In ja, Spike Lee in branje z lista (se čist strinjam s tabo glede tovrstnih zapiskov). Cist brezveze za gledat..

 4. lily - 27.02.2019 ob 08:54

  Jaz mislim, da Gaga in Cooper predvsem stalno in dobro igrata v javnosti, na odru poustvarjata romanco svojih filmskih junakov in folk jima slepo je z roke. Res nepretresljivi oskarji. Škoda, da Glen Close ni uspelo, but there can be only one. Olivia je bila res simpatična.

 5. fly - 27.02.2019 ob 18:26

  Jaz pa sem se čisto v Tony/Viggo zatreskala letos, totalno je odnesel film na drugi nivo. Roma – bruh, Malek razočaranje leta, Olivia pa jasn! čista desetka.

Komentarji so onemogočeni.